Annons

Vivalla förebild för ätbar odling

Örebro Morätter, jordgubbar, sallad och squars. You name it. På torget mellan Krämaren och Öbo-kontoret kan örebroarna i sommar gå och plocka grönsaker till matlagningen.
Foto: Anna Rytterbrant
En förskoleklass hjälpte Öbo:s fastighetsskötare att så frön på Krämartorget.

Allt började i Vivalla. Som Hem & Hyra berättat tidigare provade man stadsodling i bostadsområdet förra sommaren. Försöket föll så väl ut att det inte bara blir en fortsättning i Vivalla även denna sommar – utan även på ett Krämartorget mitt i stan.

I och med det fick olyckskorparna fel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Många sa att det inte skulle fungera med odling i Vivalla. Det är Örebros största bostadsområde, men på hela sommaren var det bara en enda planta som var uppdragen med rötterna och slängd. Jag tror att man kommer att behandla den här odlingen med samma varsamhet, säger Anna-Carin Magnusson som är bosocial chef på Öbo.

Annons

Odlingen i stadskärnan är ett sätt för Öbo och Hyresgästföreningen att få fler örebroare i allmänhet och hyresgäster i synnerhet att börja odla ätbart.

Genom ABF ordnar man gemensamt studiecirklar som ska få fler att komma igång. Och Örebrobostäder erbjuder sina hyresgäster ballkragar och jord att odla i för den eller de som vill utnyttja en gemensam yta i bostadsområdet till odling.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Sen är det hyresgästerna som får köpa frön, så och sköta odlingen. Redan nu finns runt 50 sådana odlingar runt om i bostadsområdena.

Annons

– Det är bra för mijön, för hälsan för bostadsområdet och för integrationen. Dessutom är det ett sätt att ta tillbaka staden. På det här torget till exempel ställer sig ibland bilar trots att det inte är tillåtet. Nu visar vi tydligt att vi hellre har grönska än bilar här, säger Anna-Carin Magnusson.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.