Annons

Willhem höjer hyrorna i Biskopsgården

Göteborg Trots krav från de boende på frysta hyror blir det nu dyrare att bo i Willhems lägenheter i Biskopsgården. Snitthöjningen landar på runt 1,5 procent.
Marion Hellgren från nätverket Biskopsgårdens Framtid var en av de som talade på manifestationen mot hyreshöjningar i Biskopsgården den 2 april.

Det är drygt en månad sedan förhandlingarna om årets hyra inleddes mellan Willhem och Hyresgästföreningen i Göteborg. Bolaget ville höja hyran med 2,6 procent – ett krav som mötte protester hos de boende.

Nätverket Biskopsgårdens Framtid menade att lägenheterna hade så stora underhållsbehov att hyrorna borde frysas till bristerna var åtgärdade. Värden menar å sin sida att man jobbar hårt med underhållet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu är förhandlingarna med Hyresgästföreningen avklarade, och hyreshöjningen blev betydligt lägre än vad bolaget krävde: mellan 1,3 och 1,7 procent, med ett snitt på ungefär 1,5 procent.

Men en höjning är det icke desto mindre: En lägenhet med en hyra på 5 000 kronor blir nu 75 kronor dyrare i månaden. Dessutom gäller den nya hyran från första februari, vilket innebär att hyrorna för februari, mars och april betalas retroaktiv på de tre kommande månadernas hyresavier.

”Två parter förhandlar”

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Peter Lundstedt, fastighetsdirektör för Willhem i region Syd, tycker att hyreshöjningarna blev okej.

– Det är ofta så i en förhandling att man inte får igenom sina krav fullt ut. Det är två parter som ska förhandla och vi enades här, säger han.

Annons

– Sedan trodde vi kanske inte heller att vi skulle landa på det vi begärde, det brukar man sällan göra.

Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.

Göran Moberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, säger att hyreshöjningen hos Willhem ligger på ungefär samma nivå som andra värdar i Göteborgsområdet. Samtidigt säger han sig förstå de boende som vill se frysta hyror.

– Det kan man ha förståelse för. Men problemet för oss när vi förhandlar är att allt måste vara väldigt konkret. Varje enskild brist, i varje enskild lägenhet, måste vi få kunskap om.

Därför uppmanar han alla hyresgäster som är medlemmar i Hyresgästföreningen att höra av sig om man inte får brister i sin lägenhet åtgärdade.

– I första hand ska du vända dig till din hyresvärd. Om problemen inte åtgärdas kan vi hjälpa dig.

Inga villkorade hyreshöjningar

Annons

I en del andra förhandlingar har Hyresgästföreningen ibland valt att villkora hyreshöjningarna. Så var det exempelvis förra året när det gällde Bovistas lägenheter i Bergsjön. Då gick föreningen med på hyreshöjningar under förutsättning att pengarna användes till underhåll – annars skulle hyran återgå till den tidigare, lägre nivån.

Men ett sådant upplägg var inte aktuellt i årets förhandlingar med Willhem, säger Göran Moberg.

– Det var det inte. För att ställa sådana krav måste vi få in information från våra medlemmar om vilka fel och brister som finns. Vi har fått in en del synpunkter, men inga jättemängder.

LÄS MER:

Här hittar du andra klara hyresuppgörelser för 2014 i Västra Götaland.

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Polis sköts i natt till döds i Biskopsgården i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.