Annons

Ystad på väg att få ägarlägenheter

Ystad Om allt går enligt planerna kommer bygget av ett nytt hus med ägarlägenheter i Ystad att påbörjas under februari. Flervåningshuset med 23 lägenheter blir ett av de första byggena i landet som erbjuder bostäder med den nya ägarformen som blev tillåten första maj 2009.

​Bakom projektet i Ystad står byggentreprenören och markägaren, Tome Najdovski, som köpte tomten vid Bellevuevägen redan 2001.

Annons
 
– Jag har varit intresserad av att satsa på detta ända sedan har hörde att förslaget började diskuterades. Det är roligt att vara först ut samtidigt som det alltid är en risk att satsa på sånt som inte funnits tidigare i Sverige, säger Tome Najdoviski.
I sig är systemet med ägarlägenheter ingen nyhet för fastighetsägaren som har erfarenhet från andra länder i Europa där det är en etablerad och vanlig ägarform.
 
Eftersom tomten tidigare var bebyggd med en bensinmack har det krävts omfattande marksanering för att fastigheten skulle kunna få användas till bostadsbygge. Redan om en vecka påbörjas rivningen av den befintliga byggnaden på tomten där det tidigare varit en pizzeria.
Efter bara några veckors marknadsföring har Tome
 
Najdoviski redan fått in flera intresseanmälningar.
Det planerade nybygget kommer att vara fyra och halv våningar högt. Överst kommer det att finnas två stora etagelägenheter och resten av huset består av lägenheter från 62 till 119 kvadratmeter. Innan bygget påbörjas vill markägaren att 70 procent av huset har köpare.
­-Där är vi snart hoppas jag. Det fattas bara några till innan vi drar igång och börjar bygga, säger Tome Nadovski.
 
Fakta:
• 1 maj 2009 infördes regler som gör det möjligt att äga och få lagfart på en enskild lägenhet i ett flerbostadshus.
• För ägarlägenhetsfastigheter gäller normalt samma regler som för annan fast egendom.
• Med stöd av de nya reglerna kan lantmäterimyndigheten dela upp nybyggda flerbostadshus på tre eller flera ägarlägenhetsfastigheter. Varje lägenhet utgör en enskild fastighet som registreras i fastighetsregistret.
• Lägenhetsägaren betalar själv fastighetsskatt för sin bostad.
• En ägarlägenhet kan också hyras ut eller säljas(överlåtas). För uthyrning och överlåtelse av ägarlägenheter gäller samma regler som för radhus på marken.
• Det innebär bland annat att ägaren till en ägarlägenhet får hyra ut lägenheten fritt. Det krävs alltså inte något tillstånd för uthyrningen.
• Enligt reglerna kan ägarlägenhetsfastigheter inte bildas genom ombildning av befintliga lägenheter, varken hyresrätter eller bostadsrättslägenheter.
• Ansvaret för gemensam egendom som exempelvis yttertak, fasader och hissar får en så kallad samfällighetsförening vars medlemmar är ägarna till lägenheterna.
Källa: Regeringskansiet/Lantmäteriet
 
 
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Civilutskottet vill ha fler ägarlägenheter Sågar förslag om att göra hyresrätt till ägarlägenhet Trots kritik – Stockholmshem går vidare med ägarlägenheter Ägarlägenheter blev en flopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.