Annons

Här är kaffefiltret som ger bästa smaken

Tester Valet av kaffefilter betyder mer än vad man tror, visar Hem & Hyras test. Rätt filter kan vara skillnaden mellan ett kaffe som är "mjukt och välbalanserat ” eller ”platt utan karaktär”.
Foto: Getty images

Att smaken på ditt kaffe påverkas av vilken bryggare du använder eller mängden pulver är säkert de flesta medvetna om. Men att även filtret har betydelse för slutresultatet är kanske mindre känt. Hem & Hyras test visar att kaffefiltren kan ge både bismak till kaffet och framhäva smaker olika bra. Det bästa kaffefiltret är milsvid bättre än det sämsta – trots liknande prisläge.

Två baristor fick blindtesta kaffe bryggt på sju olika pappersfilter och ett återanvändbart filter med guldplätering. Först lades filtren i kokande vatten för att se om de ger ifrån sig någon smak överhuvudtaget. Alla filter utom Coops gav en mer eller mindre tydlig bismak till vattnet och det är tydligt att bruna filter ger mer bismak än blekta.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Klart värst är guldfiltret och Bellarom från Lidl vars bismak även slår igenom i det färdiga kaffet. När det gäller guldfiltret kommer bismaken troligtvis från kafferester som inte försvunnit trots att filtret diskats noggrant före testet.

Även om de flesta filter inte ger bismak till kaffet så skiljer det mycket i hur bra bryggningen blir. I testet användes ett välbalanserat lättrostat kaffe av högre kvalitet.

Annons
Det bästa kaffefiltret
Vilket av dessa är det bästa kaffefiltret? Kolla testet nedan.

Coop och Melitta Original är de filter som lyckas bäst med att framhäva kaffets mjuka och välbalanserade karaktär. Med filtret från Lidl blev kaffet i stället starkt och strävt, medan Ica Basic och guldfiltret snarare suddar ut smakerna än framhäver dem.

Blekt ger godast smak

Resultaten visar också att de blekta filtren får generellt högre betyg än de oblekta. Kan man med då med gott miljösamvete välja blekta filter?

– Det finns både blekta och oblekta filter som klarar våra krav. Tidigare brukade kaffefilter vara klorblekta men numera bleks de som klarar Svanens krav med syre, som inte leder till skadliga effekter på miljön, säger Ann Strömberg, ansvarig för kaffefilter på Miljömärkning Sverige, som står bakom Svanen och EU Ecolabel.

Annons

Det bästa kaffefiltret? Coops vanliga, blekta variant, till et blygsamt pris.

Läs ocksåHär är bästa dramaten för att dra hem maten
Coop vita kaffefilter
Totalbetyg: 9,0
Cirkapris per filter
0,12 kronor
Konsumentkontakt
Coop.se
Kommentar Mjuk och ren smak med fin syra. Något svag. Ingen bismak i vattnet eller i kaffet. Bäst i test. Ger bra och balanserat kaffe utan bismak.
Melitta original
Totalbetyg: 8,4
Cirkapris per filter
0,23 kronor
Konsumentkontakt
melitta.se
Kommentar Mjuk och bra smak. Neutral och balanserad. Liten bismak i vattnet men ej märkbar i kaffet. Ger bra och balanserat kaffe. Viss bismak i vattnet men ej i kaffet.
Moccamaster kaffefilter
Totalbetyg: 7,4
Cirkapris per filter
0,35 kronor
Konsumentkontakt
moccamaster.com
Kommentar Okej men lite sträv smak. Sötma finns. Något svag. Liten bismak i vattnet men ej märkbar i kaffet. Ger okej men något svagt kaffe. Viss bismak i vattnet men ej i kaffet.
Melitta Gourmet intense
Totalbetyg 6,8
Cirkapris per filter
0,31 kronor
Konsumentkontakt
melitta.se
Kommentar Fyllig och söt smak. Bitter. Tydlig bismak i vattnet men ej märkbar i kaffet. Ger starkt och fylligt men något obalanserat kaffe. Tydlig bismak i vattnet, men ej i kaffet.
Eldorado kaffefilter
Totalbetyg: 6,0
Cirkapris per filter
0,05 kronor
Konsumentkontakt
garant.se
Kommentar Okej och fyllig smak. Något obalanserad. Tydlig bismak i vattnet men ej märkbart i kaffet. Går lätt sönder. Ger ett fylligt men lite obalanserat kaffe. Tydlig bismak i vattnet men ej i kaffet.
Ica basic kaffefilter
Totalbetyg: 5,6
Cirkapris per filter
0,05 kronor
Konsumentkontakt
ica.se
Kommentar Platt karaktär utan tydliga smaker. Liten bismak i vattnet men ej märkbar i kaffet. Går lätt sönder. Ger sämre kaffe med platt karaktär. Viss bismak i vattnet men ej i kaffet.
Bellarom coffee filters
Totalbetyg: 4,4
Cirkapris per filter
0,05 kronor
Konsumentkontakt
lidl.se
Kommentar Stark och sträv smak. Tydlig bismak i både vattnet och kaffet. Går lätt sönder. Ger ett för starkt och strävt kaffe. Tydlig bismak i både vattnet och kaffet.
Cores Gold KF4
Totalbetyg: 2,8
Cirkapris per filter
400 kronor (kan diskas och återanvändas)
Konsumentkontakt
cores.coffee
Kommentar Platt utan karaktär. Får inte fram smakerna på det testade kaffet. Mycket tydlig bismak i både vattnet och kaffet. Svårt att rengöra. Ger ett mycket platt kaffe utan karaktär. Tydlig bismak i både vattnet och kaffet.
Fakta: Så gjorde vi testet

Testfakta har på Hem & Hyras uppdrag jämfört åtta olika kaffefilter med hjälp av de två baristorna Linnea Vannesjö, kaffe-expert och tidigare baristamästare, samt Henrik Sandén, kaffeinköpare och tidigare svensk mästare i kaffeprovning.

1. Smaktest av filtervatten
Filtren klipptes sönder i strimlor och fick dra i hett vatten i tio minuter. Guldfiltret fick stå i hett vatten. Baristorna smakade av vattnet och bedömde om det fått någon bismak.

2. Smaktest av bryggt kaffe
Baristorna fick provsmaka kaffe som bryggts med hjälp av de olika filtren på ett standardiserat sätt. I testet användes ett välbalanserat, lättrostat kaffe av högre kvalitet. Baristorna bedömde hur väl filtren lyfter fram kaffets egenskaper samt om det gick att känna några bismaker från filtren.

3. Hantering av filtren
Baristorna fick bedöma hur filtren är att placera i filterhållaren samt hållbarheten på filtren. Det senare gjordes genom att lyfta filtren upp och ned ett antal gånger när de var fyllda med kaffesump. Man bedömde även hur lätt det är att diska guldfiltret.

Läs också Plastkassarna gör upp – mest prisvärda avfallspåsen Bästa stekpannan som inte bränner maten Många elgrillar för klena – Hem & Hyra har korat en vinnare Stort test: Bästa medlen för fläckborttagning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.