Annons

Så blir du en flyttexpert

Tips & Råd Tidsoptimism och icke-planering ställer till det vid flytt vare sig du tar hjälp av flyttfirma eller vänner. Här lär du dig att packa rätt och flytta lätt.
Foto: Marcus Lundstedt/Scandinav

Är nycklarna snart dina? Härligt! Fast just det – den jobbiga flytten!  Att packa riktigt och rätt är inte lätt. Här får du tips som underlättar.

Först och främst: ofta behöver man fler kartonger än man tror! Räkna med en kartong per kvadratmeter om du har normalt med prylar, alltså 50 flyttkartonger för 50 kvadratmeter, 80 lådor för 80 kvadratmeter och så vidare.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Därefter måste du bestämma dig för vad flytthjälpen får kosta. Att flytta med släkt och vänners hjälp är billigast. Noggrann planering och arbetsfördelning är A och O. Kanske behöver du hyra släp (cirka 100-200 kronor för en halvdag) eller mindre lastbil (cirka 500-1 000 kronor för en halvdag). Välj ett större fordon om du är osäker, men kolla körkortsklass.

Flyttfirma är enkelt och bekvämt men dyrare. Räkna grovt med 70 kronor per kvadratmeter inklusive lastbil efter rutavdrag om du flyttar inom orten och har normalt med saker. Vardagar klockan 8-18 är billigast. Undvik månadsskiften och helger – då är det dyrast.

Annons
Fakta: Sju saker att tänka på

Planera
Börja planera i god tid. På nätet finns checklistor för det mesta, se till exempel flyttportalen moveria.se. Skriv egna listor så att du inte glömmer. Bestäm om du vill flytta själv eller anlita flyttfirma. Boka sedan in släkt och vänner eller firma. Var tydlig med att du gärna agerar flytthjälp tillbaka. Ta in offerter och kolla referenser om du anlitar firma.

Rensa
Missa inte tillfället att rensa. Börja med förrådet och gå sedan igenom rum för rum. Släng, skänk, sälj eller spara. Det är skönt att börja med ett utrensat hem när du flyttar till ny bostad. Tänk inte ”jag rensar när jag packar upp” – det blir sällan gjort då.

Skaffa lådor
Se till att skaffa bra stabila flyttkartonger. Snåla inte med antalet. Flyttkartonger kan köpas på stormarknader, byggvaruhus eller hos flyttfirmor. Anlitar du firma får du oftast låna kartonger.

  • Organisera
    Packa i den ordning du minst behöver sakerna. Böcker och prydnadssaker du inte använder till vardags kan vara skönt att få undan. Det blir mindre att packa ju närmare flytten du kommer.
  • Packa inte för tungt, max 15-20 kilo. Du måste kunna lyfta kartongen. Varva till exempel
    böcker med textilier.
  • Packa bara saker från ett rum i samma kartong. Det underlättar när du ska packa upp.
  • Se till att ha packmaterial, tejp, snöre, märkpenna och rätt verktyg för att skruva isär.

Hantera ömtåligt
Använd gott om silkespapper eller skyddspapper för glas, porslin och annat ömtåligt. Tidningspapper skyddar men lämnar märken och du kan behöva diska innan du ställer in i skåp. Glas packas ett och ett. Lägg i mindre kartonger som läggs i flyttlådan.

Märk tydligt
Skriv på två sidor av flyttlådan vilket rum den ska till och vad den innehåller. Du kan också fota lådinnehållet med mobilen så ser du exakt. Det är till stor hjälp för både dig och din flytthjälp.

Använd pirra
En tvåhjulig transportkärra underlättar mycket. Du kan lasta tre kartonger på varandra. Skonar ryggar och händer.

Fakta: Så packar du ...

… MATTOR: rulla ihop och knyt.

… SPEGLAR, TAVLOR: låt hänga till flytten, skydda med bubbelplast eller wellpapp.

… GARDINSTÄNGER & LIKNANDE: bunta ihop så de lätt kan bäras.

… SLADDAR: dra ur, rulla ihop och fäst.

… LÖSA HYLLPLAN: ta ur och bunta ihop.

… KRUKVÄXTER: ställ dem i öppna kartonger och skydda med tidningspapper.

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Ska du flytta hemifrån? Tänk på det här

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.