Annons

Så fixar du ett kontor hemma i lägenheten

Tips & Råd Coronapandemin har gjort soffan och köksbordet till kontor för många nyblivna hemmajobbare. Inredaren Veronica Bergholtz vägleder oss i vår nya arbetsmiljö.
Foto: Jennifer Dennerby

När covid-19-restriktionerna flera gånger förlängts har ett hemmakontor, som från början var en nödlösning, blivit till vardaglig arbetsplats för många. Det är inte det lättaste för den som inte har ett eget rum att avvara till kontor.

Så hur gör du för att skapa ett hemmakontor med gränser för arbetstid och fritid på en mindre yta? Veronica Bergholtz är inredare och homestylist med specialitet på kontorsinredning. Hon menar att det första man måste reflektera över när man jobbar hemma är hur man jobbar på kontoret.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Alla människor är så olika och har olika beteenden, säger hon. Det är det jag utgår från när jag inreder ett kontor som ska passa många. En del gillar att sitta ner och arbeta medan andra helst vill stå upp, en del springer runt när de pratar i telefon. Andra sitter ner och går in i en lite bubbla. Alla har olika sätt att arbeta och det måste man utgå från och försöka efterlikna så mycket som möjligt när man skaffar hemmakontor.

Veronica Bergholtz är inredare och homestylist.

Städa undan arbetsdagen. Veronica menar att man kan använda de små skrivbordsprylarna som hjälpmedel för att veta när arbetsdagen börjar och slutar.

Annons

– Om man använder postit-lappar, pennor och sådana saker så kan man köpa en snygg låda, och när dagen är slut samlar man ihop alla grejer och alla papper, lägger det i lådan och ställer den åt sidan eller in i en garderob. Då blir det enkelt att avsluta dagen, man slipper oroa sig för att något ska komma bort eller att spilla på några viktiga papper och man blir inte påmind om jobbet hela tiden.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma
Hemmakontor – hitta tjuvarna!

Att styra sig själv hemma är en utmaning, och ännu svårare blir det när även ens familjemedlemmar flyttat hem arbetet. Veronica tipsar om att göra avskärmningen för ditt hemmakontor till en fin del av rummet.

– Om man är flera stycken som jobbar på mindre yta kan man skärma av med hyllor eller växter. Man kan också köpa en vikvägg, de ser inte alltid jätteroliga ut men man kan klä om dem, eller sätta upp härliga bilder på dem som passar den övriga inredningen, så att det blir som en snygg inredningsdetalj.

Hitta uppmärksamhetstjuvarna! Enligt Veronica är nyckeln till att kunna koncentrera sig på arbetet när man sitter i köket eller vardagsrummet att lära känna sig själv och identifiera sina stressmoment.

Annons
Läs ocksåMaxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning

– Man måste fråga sig själv vad i omgivningen som triggar ens uppmärksamhet. Det kan vara att en smutsig mugg står framme eller att man hör att tvättmaskinen snart är klar.

– Om man inte kan stänga en dörr för diskbänken eller den obäddade sängen får man sätta sig med ryggen mot. Så att man inte ser det och istället kan fokusera på att vara effektiv i det faktiska jobbet.

Fakta: Hemmakontor: expertens fem viktigaste tips

  • Datorn på böcker och fötterna på gummimatta. Om du står upp när du jobbar kan du investera i en ­gummimatta, det ger lite svikt som är bra för rygg och knän. Du kan också lägga upp några böcker eller snygga boxar på ett bord hemma och ställa datorn ovanpå.
  • Lås in skrivaren. Om du ­behöver ha större saker, till ­exempel en ­skrivare, hemma: Förvara dem i ett skåp eller en garderob som du kan stänga och ta bara ut dem när du ­måste ­använda dem.
  • Ha rätt bakgrund för ­videomöten. Jag vill så ofta säga till folk som blir intervjuade på länk på tv att de ska vända på sig så vi inte ser deras röriga bokhyllor! Använder du ditt rum som bakgrund är det bäst att sitta framför en ren vägg utan en massa fotografier i bakgrunden, annars blir åhörarna mer intresserade av vad som händer bakom dig.
  • Ha rätt belysning. Satsa på en taklampa, en ordentlig skrivbordslampa och en mindre ljuskälla. Har du möjlighet så placera arbetsplatsen vid ett fönster. När arbetsdagen är slut (vilket du kan påminna dig själv om genom ett alarm på mobilen) släcker du takbelysningen och skrivbordslampan och behåller bara mysbelysningen tänd, det ger en känsla av att ha stängt kontoret.
  • Inred med saker som skapar lugn. Tänk på att inreda på ett sätt som skapar lugn och motverkar stress. Växter är både snyggt och bra för inomhusluften och välbefinnandet. Inred med blommor, tänd några ljus och ha lite avstressande musik i bakgrunden om du mår bra av det.
  • Lyxa till det lite! Det viktiga med din arbetsplats är att den är din och att du skapar en trivsam och hållbar miljö, där du kan fokusera på dina arbetsuppgifter och som du kan stänga av vid arbets­tidens slut.
Läs också Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.