HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så putsar du dina fönster

Tips & Råd Dags att få bort vinterns solk från dina fönster och låta solen stråla in.
Skaffa en riktigt bra skrapa., Blötlägg rutan., Dra av vattnet med skrapan., Rengör skrapan efter varje drag., Torka hörn och kanter.

SKAFFA EN RIKTIGT BRA SKRAPA

Max 35 centimeter är lagom och bra längd för att lätt komma åt överallt. Gummit på fönsterskrapor kan bytas ut så snart hörnen är slitna, men pröva att vända på gummit först. Använd inte skrapan från duschen till fönsterputsning.

BLANDA VATTEN OCH DISKMEDEL ELLER FÖNSTERSÅPA

En halv hink är lagom. Diskmedel löser fett och rekommenderas av Naturskyddsföreningen. Proffsen använder fönstersåpa som köps i fackhandeln. Den innehåller inte olja som diskmedel gör och som lämnar en hinna kvar på fönstret. Häll i lite spolarvätska eller T-röd i vattnet vid minusgrader (men inte annars eftersom det försämrar resultatet en aning).

BLÖTLÄGG RUTAN

Doppa en svamp eller trasa i lösningen, krama ur och gnid den över hela fönstret.

DRA AV VATTNET MED SKRAPAN

 Dra inte rakt upp och ned med gummiskrapan utan vågrätt från sida till sida med en lätt lutande vinkel framåt. Håll också svampen eller trasan nere vid fönstret för att undvika spill på golvet.

RENGÖR SKRAPAN EFTER VARJE DRAG

Annars kan smutsen stanna kvar och fönstren blir randiga.

TORKA HÖRN OCH KANTER

Skrapan kommer inte alltid åt i kanten. Använd lakan eller en ren mikrofiberduk för att torka bort det sista. Undvik att kladda mitt på fönstret.

Vad du behöver

Hink, vatten, diskmedel/fönstersåpa, T-röd om det är minusgrader, svamp eller mikro-fiberduk, fönsterskrapa med bra gummi, gamla lakan eller mikrofiberduk att torka kanterna med.

Råd från ett proffs

– Ha bra verktyg, köp på fackhandeln. Och framför allt ha tålamod och följ instruktionerna.
Ivan ”Putsarkungen” Bengtsson, som vunnit två SM-guld och ett VM-brons i fönsterputs.

Du vet väl …
… att du kan få skattereduktion för fönsterputsning, så kallat rotavdrag? Det innebär att du bara behöver betala hälften av arbetskostnaden. Avdraget görs direkt på fakturan.

Läs även vårt test av fönsterputsmedel

Läs också Inför döden: Det här ska hyresgäster tänka på Så skapar du ett extra rum i hyresrätten 7 tips när du anlitar hantverkare som hyresgäst Så lätt fixar du stoppet i avloppet Så lurar du tjuven på dina värdesaker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.