Annons

Så putsar du dina fönster

Tips & Råd Dags att få bort vinterns solk från dina fönster och låta solen stråla in.
Skaffa en riktigt bra skrapa., Blötlägg rutan., Dra av vattnet med skrapan., Rengör skrapan efter varje drag., Torka hörn och kanter.

SKAFFA EN RIKTIGT BRA SKRAPA

Max 35 centimeter är lagom och bra längd för att lätt komma åt överallt. Gummit på fönsterskrapor kan bytas ut så snart hörnen är slitna, men pröva att vända på gummit först. Använd inte skrapan från duschen till fönsterputsning.

BLANDA VATTEN OCH DISKMEDEL ELLER FÖNSTERSÅPA

En halv hink är lagom. Diskmedel löser fett och rekommenderas av Naturskyddsföreningen. Proffsen använder fönstersåpa som köps i fackhandeln. Den innehåller inte olja som diskmedel gör och som lämnar en hinna kvar på fönstret. Häll i lite spolarvätska eller T-röd i vattnet vid minusgrader (men inte annars eftersom det försämrar resultatet en aning).

BLÖTLÄGG RUTAN

Doppa en svamp eller trasa i lösningen, krama ur och gnid den över hela fönstret.

DRA AV VATTNET MED SKRAPAN

 Dra inte rakt upp och ned med gummiskrapan utan vågrätt från sida till sida med en lätt lutande vinkel framåt. Håll också svampen eller trasan nere vid fönstret för att undvika spill på golvet.

Annons

RENGÖR SKRAPAN EFTER VARJE DRAG

Annars kan smutsen stanna kvar och fönstren blir randiga.

TORKA HÖRN OCH KANTER

Skrapan kommer inte alltid åt i kanten. Använd lakan eller en ren mikrofiberduk för att torka bort det sista. Undvik att kladda mitt på fönstret.

Vad du behöver

Hink, vatten, diskmedel/fönstersåpa, T-röd om det är minusgrader, svamp eller mikro-fiberduk, fönsterskrapa med bra gummi, gamla lakan eller mikrofiberduk att torka kanterna med.

Råd från ett proffs

– Ha bra verktyg, köp på fackhandeln. Och framför allt ha tålamod och följ instruktionerna.
Ivan ”Putsarkungen” Bengtsson, som vunnit två SM-guld och ett VM-brons i fönsterputs.

Annons

Du vet väl …
… att du kan få skattereduktion för fönsterputsning, så kallat rotavdrag? Det innebär att du bara behöver betala hälften av arbetskostnaden. Avdraget görs direkt på fakturan.

Läs även vårt test av fönsterputsmedel

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem Fixa rätt ljus hemma – för att avlasta ögonen och må bättre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.