Annons

Ska du flytta hemifrån? Tänk på det här

Tips & Råd Dags att flytta hemifrån? Hem & Hyra ger dig de bästa tipsen för ett härligt första boende. Eller, vänta nu … är det verkligen rätt tid?
Student drömmer om att flytta hemifrån
Foto: Getty images

Du är ung men tillräckligt vuxen och har hela livet ligger framför dig. Du är redo att pröva vingarna, lämna föräldrahemmet bakom dig och flytta hemifrån.

Men, är tillfället det rätta? Skulle det ändå gå att vänta lite? Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, poängterar att många unga hamnar i ett dyrt andrahandsboende.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Den som väntar ett tag kan komma ­längre fram i en bostadskö, ­eller förhoppningsvis lägga undan mer pengar för att skapa en ­stabilare ekonomisk situation, ­säger hon.

Sedan kanske man kan bo i kollektiv med kompisar, söka sig längre ut från stads­kärnan eller till en annan del av landet där hyresgäster efterfrågas. När det väl är dags för flytt kanske vänner och familj kan hjälpa till med själva flytten?

Annons

När flytten sedan äntligen är ett faktum kommer nästa utmaning: att hålla sig flytande på en relativt modest hushållsbudget. Hem & Hyra har låtit experterna lista sina bästa tips.

Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"
Matlådor är en väg mot en mer stabil ekonomi.

Planera maten

Mattips från Hanna Olvenmark, dietist, ”snåljåp” och författare till Portionen under tian, som nyligen kom i en tredje variant med undertiteln Äta ute.

 • Laga egen mat. Oerhört viktigt när man ska flytta hemifrån. Lär dig om du inte kan, se det som en investering.
 • Följ recept med få, vanliga råvaror. Ha ­tålamod, fingertoppskänslan kommer ­efter hand.
 • Planera. Det kan kännas tråkigt, men blir enklare i längden. Bestäm två, tre rätter och gör storkok. Bjud in vänner till matlådelagardag.
 • Allt behöver inte köpas färskt. Med krossade tomater, olika gryn, pasta, baljväxter, rotfrukter och frysta grönsaker kan man ­komma långt. Billigaste proteinet är ­baljväxter som läggs i blöt.
 • Om du äter kött, blanda ut färsen med grönsaker och rotfrukter.
 • Ta med matlådor, också för de ofta dyra mellanmålen, som barer, smoothies, vatten och kaffe. Ät utomhus – ett stormkök är lyxigt men det går bra med mackor också.
Att flytta hemifrån är spännande - med rätt färg känns hemmet som ditt
Lite egen färg kommer få dig att känna dig mer hemma.

Hemmafix

Tips från Mirelle Stoor, som blev årets influencer inom inredning på Elle Decoration Swedish design awards 2019. Instagram: @designbymirelle.

Annons
 • Fixa färgen. Handla vaser med fin form på second hand-butiker, och måla med kalkfärg i den kulör du vill ha.
 • Kontraster skapar balans. Ljust med mörkt, mjukt med hårt, matt med glans. Kan appliceras på alla ­inredningsstilar.
 • Gröna växter är ett måste. De ger energi till hela hemmet. Budgetalternativ: stoppa ner ett gäng ­popcornkärnor i en kruka och upp kommer ett riktigt härligt prydnadsgräs.
 • Glöm inte ljussättning. I ett normalstort rum ska det ­finnas fem till sju ljuskällor. Det kan vara allt från tak­lampor, bordslampor, ljuslyktor och golvlampor.
Flytta hemifrån - få ordning och må bättre.
När du ger dig på de lite skitigare delarna av städningen kan det vara skönt att ha handskar. Men undvik att städa med en massa kemikalier.

Ordning och reda

Hem- och konsumentkunskapsläraren Elina ­Larsson ger tips för att hålla hemmet i gott skick när du vill flytta hemifrån:

 • Lär dig om hushållshygien, hur man tvättar ­olika material och hur man hanterar råvaror i olika ­temperaturer. Att fördärva mat och kläder är dyrt och dåligt för miljön. Livs­medelsverket.se ger råd.
 • Lär dig städa. Med ättika, bikarbonat, ­citronsyra och såpa kommer man långt.
 • Kolla upp allt innan du skriver under ett ­avtal eller genomför ett större köp. Använd Konsumentverkets sida hallakonsument.se.
 • Glöm inte att hålla humöret uppe, gör ­havrebollar ibland! Havre är en bra råvara som innehåller vitaminer och ­mineraler. Liksom tryptofan, ett ämne som omvandlas till serotonin och ­melatonin, vilka förbättrar sömn och humör.

Allt annat

Den som sparat kan också undvika det ­Claudia Wörmann kallar allmosor: fula saker som ­personer vill ge bort, men som annars skulle hamnat på tippen. Tänk på att det tar tid att bygga upp ett hem.

 • Folkbokför dig på nya adressen och fixa en ­hemförsäkring.
 • Glöm inte adressändringen. Annars kan du ­missa ­räkningar och annan viktig post. Betala i tid. ­Skaffa ­autogiro för återkommande utgifter.
 • Gör en drömbudget och revidera efter en månad. Räkna ihop alla månadsavgifter: wifi, ­mobil, tv-­kanaler och strömmade tjänster. Vad är ­viktigast?
 • Handla begagnat. Undvik att låna och köpa på av­betalning.

Läs också Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Få ordning på morgonrutinerna – och bli mer tidseffektiv

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.