Annons
Johan Sjöholm

En halvtimme i rätten kunde ha sabbat Mariams liv – men någon råkade bry sig

Mariam i Malmö ville bara att hennes post skulle hamna rätt när hon hade det lite stökigt med boendesituationen. I Stockholm hade riksdagen röstat igenom ett förslag från S-Mp-regeringen om en betydligt tuffare folkbokföringslag.

En lag som justitieminister Morgan Johansson lovat skulle slå mot välfärdsfuskare utan att ”vanliga” hemlösa drabbades.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men ministerlöften är en sak, juridik en annan.

En nitisk hyresvärd och en polisanmälan senare hade hon hamnat i tingsrätten. Åtalad för folkbokföringsbrott. Ett åtal som hotade hennes surt förvärvade hemvist i det nya landet Sverige.

De allra flesta i Mariams situation får ingen offentlig försvarare. Det skulle egentligen inte Mariam heller ha fått.

Läs ocksåDen nya lagen skiljer på fattiga och rika

Hennes rättegång hade från början givits 30 minuter.

Det är svårt att inte få bilden av en tilltänkt snabb o summarisk process.

”Först klämmer vi åt den här flyktingkvinnan lite snabbt, sen en kaffe i plastmugg på stående fot innan nästa förhandling startar.” Typ. Ingen skulle ifrågasätta, ingen skulle reflektera över rimligheten att stämpla en hårt kämpande småbarnsmamma som en simpel kriminell.

Annons

Det skulle ha blivit en halvtimme som alla snart hade glömt. Alla utom Mariam.

Vad som eventuellt skulle hända med henne skulle inte längre vara någon av de inblandades problem. Inte domarens, inte nämndemännens och definitivt inte justitieminister Morgan Johanssons.

Jag har så klart ingen aning om vad rättens medlemmar tänkte den där morgonen, lika lite som jag vet ifall domaren dricker förmiddagskaffe i plastmugg. Men det är den bilden jag får i skallen när jag betraktar det hela lite från sidan.

Men så hände något. Tre av Hem & Hyras främsta grävspecialister, guldspadenominerade och nyligen prisade i magasinsbranschen, beslutade sig för att intressera sig för Mariam och hennes olycksaliga situation.

Samtidigt hjälpte hennes personliga nätverk henne att få advokaten David Faxe att ta sig an hennes fall och få tingsrätten att godkänna honom. När advokat Faxe väl gjorde sig klar att gå upp i rätten hade han Hem & Hyras stora granskning av Mariams fall att luta sig mot. Här kunde han bland annat läsa om justitieministerns intentioner att ingen oförtjänt skulle jagas och dömas.

Något som skulle bli centralt för hans argumentation i salen.

Resultatet har vi nu.

Annons

Advokat Faxes plädering tog skruv. Mariam friades efter idogt stöd från demokratiska institutioner som försvarsadvokater och en fri, granskande press.

Systemet funkade. För Mariam. Men alla andra?

Hur många Mariam finns där ute som väntar på summariska rättegångar i samma fråga. Hur många fler ska yxas ner av den skärpta folkbokföringslag som gång på gång slår mot helt andra individer än det från början var tänkt.

Det är lite jobbigt att tänka på.

Lättare att bara ta en rejäl påtår i plastmugg och rusa vidare.

Fler krönikor av Johan Sjöholm
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.