Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Det blir allt svårare att hitta ett hem med en rimlig hyra

”Stoppa utförsäljningen av allmännyttan. Det är en av förklaringarna till att så många – framför allt unga – människor inte har råd med en lägenhet i dag”.
Så svarar den folkkäre musikern Mikael Wiehe på frågan om vad han skulle göra om han var bostadsminister i Sverige.
Helt klart håller vår nytill­trädde bostadsminister Johan Danielsson (S) inte med Wiehe. Vi har nämligen frågat honom det.

Men låt oss ta det från början. Försäljningen av kommunala bostadsbolags lägenheter har varit på dagordningen i många år. Först i en stor våg av ombildningar till ­bostadsrätter. Stockholm ledde helt klart den ligan.
Ombildningsvågen har mattats av något och flyttats ut till städernas ytterområden. Men försäljningen av allmännyttan fortsätter. 191 000 kommunala hyres­rätter har sålts under 20 års tid, det visar Hem & Hyras granskning.

Nu säljer de kommunala bostadsbolagen i stället sina lägenheter till privata fastighetsägare. Skälet: de behöver pengar för att renovera befintliga lägenheter och bygga nya bostäder. Och de föredrar att sälja av beståndet framför att låna pengar.

Peter Lundqvist i Linköping fick en chock när han en morgon tömde brevlådan. Hans kommunala värd Stångåstaden AB meddelade att de sålt hans och grannarnas hus till privata Heimstaden.
På sikt kommer det innebära höjda hyror. Peter oroar sig också för hur sonen ska kunna flytta hemifrån när lägenheterna med låg hyra försvinner.
Bostadsbolaget i Skellefteå har räknat ut att om de använde alla pengarna som de fick när de sålde 890 lägenheter på Morö backe till nyproduktion så skulle det bli ungefär 600 nya lägenheter. Hyran på de som byggs är förstås inte förhandlad än, men vår undersökning visar att hyran på nya lägenheter blir mellan 61 och 86 procent högre än hyrorna på de lägenheter som sålts.

Det blir helt enkelt mycket ont om lägenheter med låg hyra som unga och ekonomiskt mer utsatta hushåll har råd med. Precis som Wiehe säger.
Så rullar karusellen. Det är lätt att se att det är en uppåtgående hyresspiral med allt färre lägenheter med rimlig hyra kvar i beståndet. Unga kan inte flytta hemifrån och socialtjänstens kostnad ökar i kapp med att hyrorna höjs.

Åter till vår nye bostadsminister Johan Danielsson (S). Vad svarar han på frågan om vad det innebär att försäljningen av de kommunalt ägda bostäderna fortsätter? Faktiskt ingenting alls. Han avböjer intervjun med motiveringen att försäljningen är ”en kommunal angelägenhet”.
Så stort är regeringens engagemang för bostadsförsörjningen.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.