Annons

Förstörelse för en miljon kronor när ugn exploderade

Lund Kvinnan skulle baka men glömde bort att hon förvarade sprejburkar i ugnen. Explosionen som uppstod orsakade stora skador på hyreshuset. Nu döms hon till dagsböter för allmänfarlig vårdslöshet.
Foto: Polisen

Delar av lägenhetens yttervägg i tegel blåstes ut och föll ner på gården. Lägenhetens ytterdörr lossnade från sina fästen och flög ut i trapphuset. Orsaken –  en explosion i ugnen. Det hela inträffade i ett av det kommunala bostadsbolaget LKF:s hus på Kobjer i Lund i slutet av december i fjor.

Kvinnan som bodde i lägenheten har berättat i förhör att hon satte på värmen i ugnen när skulle baka. Hon hade glömt bort att hon dagen innan lagt in sprejburkar med färg för att gömma undan dessa från en lekande katt. Kort därefter small det och en tryckvåg blåste genom lägenheten och gav henne andra gradens brännskador.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lunds tingsrätt menar att det är allmänt känt att ugnar är olämpliga förvaringsplatser för brandfarliga prylar, som gasfyllda sprejburkar. Att kvinnan ändå lagt in sprejburkarna innebär att hon varit oaktsam och gjort sig skyldig till brottet allmänfarlig vårdslöshet.

Explosionen orsakade omfattande skador på lägenheten och huset. Ägaren kommunala LKF arbetar fortfarande med reparationer och har uppskattat slutnotan till omkring en miljon kronor.

Annons
Polisens bilder från hyreshuset.

Kvinnan döms nu till dagsböter på 5 000 kronor, det fanns aldrig något skadeståndskrav från LKF i stämningen. Ett sådant kan komma senare och ärendet hanteras som ett försäkringsärende för bostadsbolaget.

–  Det är vårt försäkringsbolag som hanterar den här skadan. De avgör om de i sin tur regressar det mot hyresgästens försäkringsbolag, säger Sandra af Forselles, fastighetschef på LKF Väster.

Lägenheten klassades som obeboelig efter explosionen i ugnen, så pass förstörd att dess hyreskontrakt förföll. Något som kan ske även vid exempelvis omfattande lägenhetsbränder.

Annons

–  Hyresgästen har lämnat lägenheten och kommer inte att bo kvar. Hyresavtalet har upphört, säger Sandra af Forselles.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.