Annons

1 900 namnunderskrifter mot galleriabygge på Kungsholmen

Stockholm Det spektakulära galleriabygget vid Fridhemsplan ska upp i stadsbyggnadsnämnden ikväll. I dag lämnade hyresgästerna över drygt 1900 namnunderskrifter till stadsbyggnadsborgarrådet.
Monica Baumgarten, Steffan Carlsson, Sandra Schöning och Hans Wallman lämnade in både synpunkter och namnunderskrifter till stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (i mitten) i dag.

– Vi är för en renovering och nya hyresrätter på gården. Men behövs det verkligen en galleria till vid Fridhemsplan? säger Steffan Carlson från den lokala Hyresgästföreningen. 

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om konflikterna kring kvarteret Väktaren som gränsar till Drottningholmsvägen, Fridhemsgatan och Sankt Eriksgatan. Projektet har tidigare splittrat både alliansen och de rödgröna och nu med ett nytt politiskt landskap vet ingen riktigt hur och när projektet kan bli av. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästerna efterlyser ett brett angrepp på hela Fridhemsplan, både vad gäller kollektivtrafiken, miljön och inte minst de kulturinstitutioner som riskerar att försvinna. Man är även emot den planerade påbyggnationen av huset som kan medföra ännu högre hyror.

– Får de blåsa ut hela huset och bygga nya hisschakt, då blir det dyrt för oss pensionärer som bor i kvarteret, konstaterar Steffan Carlson.

Annons

Några som också är oroliga för höga hyreshöjningar är Danscompagniet som i dag hyr en stor lokal. Blir gallerian av på gården, ska ingången dessutom ske rakt igenom Danscompagniets lokaler, vilket gör att man kanske måste flytta.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

– Vi har i dag upp mot 2 500 människor som besöker våra lokaler varje vecka. Vi har varit här i 18 år. Det vore inte bra för varken kulturen i området eller vår verksamhet om vi måste flytta, säger Sandra Schöning, en av grundarna till Danscompagniet.

Stadens relativt nya stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert (S) lyssnade till vad hyresgästerna hade att säga och konstaterade att staden inte ”svämmar över av bra lokaler för dans”.

– Det är ett svårt ärende på alla sätt och vis. Det är klart att vi har många funderingar inte minst vad gäller trafiklösningarna i området. Samtidigt är det viktigt att utveckla staden på ett socialt hållbart sätt.

Annons
Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

Ikväll ska ärendet upp i stadsbyggnadsnämnden men Roger Mogert tror att det kommer att bordläggas till januari.

– Vi diskuterar mellan partierna, efter det får vi se om vi ska göra ett rejält omtag eller inte, säger Roger Mogert.

Fakta: Galleriabygget

Familjebostäder och Alecta vill bygga på flera våningar på husen runt gården och bygga ett tiovåningshus i mitten innehållande 2 500 kvadratmeter kontor och 90 nya lägenheter . Gallerian är tänkt att byggas i gatunivå och under mark.

I dag finns här 324 bostadshushåll och en rad kulturverksamheter som Danscompagniet,  bibliotek och Kulturföreningen Govinda.

Läs också Politisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandet Chockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.