Annons

Över 10 000 södertäljebor får höjd hyra

Södertälje De segdragna hyresförhandlingarna i Södertälje är klara. Telge Bostäder och Telge Hovsjö höjer hyran med 1,36 procent från första juli, efter rekommendation från tvistlösningsorganet, HMK.

Förhandlingarna mellan Telge Bostäder, Telge Hovsjö, Telge Fastigheter och Hyresgästföreningen region Stockholm har gått minst sagt trögt. Enligt Hyresgästföreningen krävde bolagen 3,7 procent i höjning från första januari. Men när bolagen inte fick igenom höjningen gick de till tvistlösningsorganet, Hyresmarknadskommittén, HMK, och krävde 3,2 procent från första januari.

Nu har HMK kommit med en rekommendation och efter det har bolagen och Hyresgästföreningen kommit överens om en höjning med 1,36 från första juli.
Bostadsbolagens vd Juan Copovi Mena är nöjd, även om höjningen blev 0,7 procent istället för 3,2 procent på årsbasis.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi är nöjda med HMK:s beslut och det är skönt att det är avklarat. Så här ser spelreglerna ut och då kör vi på det, det är inget att hänga läpp för. Nu ska vi fokusera på att jobba vidare med att införa en ny hyressättningsmodellen, säger han och tillägger att alla hyresgäster får samma hyreshöjning och inte olika nivå utifrån lägesfaktorn, vilket var bolagens krav från början.

Annons

Hur påverkar det er att ni får mindre än ni begärt?
– Vi begärde vad vi behövde för att kunna modernisera och rusta upp våra fastigheter och nu får vi inte ens så det täcker inflationen. Konsekvensen blir att vi inte kan göra så mycket vi vill, säger han.

Robert Norberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm är glad över att de långdragna förhandlingarna är klara.

Annons
Läs ocksåTelge Bostäder strandar hyresförhandlingar

– Vi är nöjda med överenskommelsen och att det inte blir någon retroaktiv höjning för hyresgästerna. Bolagen yrkade på en hög höjning från början så vi ä nöjda med HMK:s rekommendation och slutresultatet av förhandlingarna, säger han.

Läs också Tre bolag begär medling Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023 Oväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.