HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Över 10 000 södertäljebor får höjd hyra

Södertälje De segdragna hyresförhandlingarna i Södertälje är klara. Telge Bostäder och Telge Hovsjö höjer hyran med 1,36 procent från första juli, efter rekommendation från tvistlösningsorganet, HMK.

Förhandlingarna mellan Telge Bostäder, Telge Hovsjö, Telge Fastigheter och Hyresgästföreningen region Stockholm har gått minst sagt trögt. Enligt Hyresgästföreningen krävde bolagen 3,7 procent i höjning från första januari. Men när bolagen inte fick igenom höjningen gick de till tvistlösningsorganet, Hyresmarknadskommittén, HMK, och krävde 3,2 procent från första januari.

Nu har HMK kommit med en rekommendation och efter det har bolagen och Hyresgästföreningen kommit överens om en höjning med 1,36 från första juli.
Bostadsbolagens vd Juan Copovi Mena är nöjd, även om höjningen blev 0,7 procent istället för 3,2 procent på årsbasis.

Läs ocksåTelge Bostäder strandar hyresförhandlingar

– Vi är nöjda med HMK:s beslut och det är skönt att det är avklarat. Så här ser spelreglerna ut och då kör vi på det, det är inget att hänga läpp för. Nu ska vi fokusera på att jobba vidare med att införa en ny hyressättningsmodellen, säger han och tillägger att alla hyresgäster får samma hyreshöjning och inte olika nivå utifrån lägesfaktorn, vilket var bolagens krav från början.

Hur påverkar det er att ni får mindre än ni begärt?
– Vi begärde vad vi behövde för att kunna modernisera och rusta upp våra fastigheter och nu får vi inte ens så det täcker inflationen. Konsekvensen blir att vi inte kan göra så mycket vi vill, säger han.

Robert Norberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm är glad över att de långdragna förhandlingarna är klara.

Läs ocksåTre bolag begär medling

– Vi är nöjda med överenskommelsen och att det inte blir någon retroaktiv höjning för hyresgästerna. Bolagen yrkade på en hög höjning från början så vi ä nöjda med HMK:s rekommendation och slutresultatet av förhandlingarna, säger han.

Läs också Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga" Telge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.