Annons

16 sa nej när renoveringskulle höja hyran

Halmstad Efter renoveringarna höjs hyran med 630 kronor. För mycket, tyckte 16 hyresgäster som sa nej. Men hyresnämnden ger värden rätt att sätta igång.

HFAB ska renovera ett hundratal lägenheter på Grönevångsvägen i Halmstad. Det handlar om badrum, källare, elsystem och en ny tvättstuga. Det kommunala bostadsbolaget menar att det är nödvändiga renoveringar som måste göras i alla lägenheter. Enligt deras beräkningar kommer hyran att höjas med 630 kronor i månaden. 16 hyresgäster accepterade inte detta och värden sökte tillstånd vid hyresnämnden i Göteborg.

 Hyresgästerna huvudargument var:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

* Hyran blir alltför hög i relation till vilken standard lägenheterna i övrigt har.
*
Värden sköter fastigheterna dåligt, vilket hyresgästerna nu får betala för.
*
Hyresgästerna ska inte behöva betala en uppfräschning av källaren, det borde gå på det vanliga underhållet. Detsamma gäller elsystemet.

Annons

Men hyresnämnden ser inga lagliga hinder mot renoveringarna. Nämnden motiverar:

* Åtgärderna är nära knutna till varandra, och ska utföras i ett sammanhang därför finns ”ingen anledning” att skilja dem åt i ett tillståndsärende. Frågan kan dock bli föremål i en kommande hyresförhandling.
*
Endast 16 av cirka 100 hyresgäster protesterar.
*
Renoveringarna är av det slaget att bolaget enligt lagen ska få tillstånd. Hyresgästernas mening att underhållet är dåligt saknar betydelse i fallet.
*
När det gäller kommande hyreshöjningar omfattas fastigheterna en förhandlingsklausul, de ska förhandlas med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåJohan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat saneraHalvkroppsporträtt på Johan Jakobsson, i vinterjacka inomhus framför ett fönster.

För att få tillstånd krävs att värden har ett ”beaktansvärt intresse”, vilket kan sägas betyda att motivet är att göra boendet bättre och är acceptabelt. Hyresgästers specifika invändningar ska dock också beaktas. Hyresnämnden ger HFAB tillstånd till renoveringarna för att det inte ”kan anses oskäligt mot någon av hyresgästerna”.

Annons

Tvättstugan, som enbart krävde godkännande av 50 procent av hyresgästerna är redan byggd.

Fakta: När hyresgäster säger nej

Enligt hyreslagen måste värden informera om större renoveringar och hyresgästerna ge sitt godkännande. Om någon inte godkänner måste hyresvärden söka tillstånd hos hyresnämnden där en förhandling äger rum.

Hyresgäster som inte svarar värden anses ha invändningar.
Hur många hyresgäster som måste godkänna en åtgärd är beroende av vad som ska genomföras.
Det har visat sig att hyresnämnden i de flesta fall beslutar till värdens fördel.

Läs också Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.