Annons

2 000 lägenheter har fått trygghetscertifiering – men målet nås inte

Helsingborg För dyrt tyckte många av Helsingborgshems hyresgäster och trygghetscertifieringarna gick trögt till en början. Nu har de satt fart men de kommer inte bli lika många som det satta målet på 67 fastigheter.
Tanken är att otryggt ska bli tryggt. Hyresgäster i 67 fastigheter valdes ut att tillfrågas efter en nöjdkundenkät, som bland annat tog sikte på trygghet. Foto: Pixabay

Cirka 2 000 lägenheter har på ett par år fått en trygghetscertifiering och 200 håller på att få det. Totalt är 27 fastigheter klara. Priset för hyresgästerna är en hyreshöjning på mellan 100 och 250 kronor.

Antalet är bra tycker Jens Olsson, projektledaren vid Helsingborgshem, men han tror inte att målet på 67 fastigheter kommer att nås. Ett mål som skulle ha varit uppfyllt redan 2016.
– Nej, hyresgästerna i vissa fastigheter har tackat nej och de bestämmer. Det är inte så förvånande. Trygghet är en känsla och man känner olika, säger han.
Totalt har hyresgäster i åtta fastigheter tackat nej. Mer än hälften måste säga ja för att det ska bli av. En trygghetscertifiering är ett relativt nytt koncept som innebär åtgärder som exempelvis bättre belysning, trygga cykelparkeringar och elektroniska passage. Orsaken till att vissa säger nej har framför allt varit hyreshöjningen men att försöka få ned den, så att fler säger ja, är inget alternativ säger Jens Olsson.
– Det är det som gäller efter förhandlingar med Hyresgästföreningen, det måste också vara rättvist för alla hyresgäster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under våren fick bland annat cirka 330 lägenheter på Planteringen trygghetsåtgärder. Just nu pågår en dialog med hyresgäster på Lussebäcken, Fredriksdal och Husensjö, höghusen på Tyringegatan.

Annons

Enligt Jens Olsson är projektets framtid inte bestämt.
– Vi ska titta på hur vi ska jobba framöver. Vi har nått ett bra resultat men vi har inte bestämt hur vi ska gå vidare.

Här kan du läsa mer om hur trögt projektet gick i början: Ingen succé för trygghetscertifiering. Sedan dess har det satt fart, första halvåret 2017 fick närmare 500 lägenheter en certifiering.

Annons
Läs ocksåIngen succé för trygghetscertifiering
Läs också HFAB tar grannsamverkan till nya områden Helsingborgshems hyresgäster är nöjda Lugnare när husen fick skalskydd Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.