Annons

24-åring dömd för brand i hyreshus i Leksand

Leksand Mannen som orsakade branden i ett hyreshus i Leksand den 4 mars har nu dömts för allmänfarlig vårdslöshet. Villkorlig dom och böter blev straffet. Han ska även betala skadestånd till Leksandsbostäder.

Branden orsakades av att 24-åringen lämnade en kastrull med olja obevakad på spisen. Oljan fattade eld och branden spred sig sedan till andra delar av byggnaden.

Samtliga tolv lägenheter skadades vid eldsvådan, de fyra som var högst upp förstördes mest. Hela taket fick rivas och byggas om och totalt har det kostat tio miljoner kronor att återställa fastigheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna fick evakueras varav de flesta kunde återvända i mitten av april.

Annons

Mora tingsrätt har nu dömt 24-åringen för allmänfarlig vårdslöshet eftersom han lämnade kastrullen utan uppsikt. Domstolen noterar att mannen har arbetat i ett restaurangkök och därför var medveten om riskerna med kokande olja.

24-åringen förekommer inte i belastningsregistret och tingsrätten tror inte att han kommer att fortsätta begå brott. Därför får han en villkorlig dom som kombineras med 50 dagsböter.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Utöver det ska mannen betala 93 000 kronor i skadestånd till fastighetsägaren, kommunala Leksandsbostäder. Summan motsvarar den självrisk Leksandsbostäder har betalat till Dalarnas försäkringsbolag.

Annons

Den dömde är i dag skriven på en annan ort i Sverige.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.