HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

24-åring dömd för brand i hyreshus i Leksand

Leksand Mannen som orsakade branden i ett hyreshus i Leksand den 4 mars har nu dömts för allmänfarlig vårdslöshet. Villkorlig dom och böter blev straffet. Han ska även betala skadestånd till Leksandsbostäder.

Branden orsakades av att 24-åringen lämnade en kastrull med olja obevakad på spisen. Oljan fattade eld och branden spred sig sedan till andra delar av byggnaden.

Samtliga tolv lägenheter skadades vid eldsvådan, de fyra som var högst upp förstördes mest. Hela taket fick rivas och byggas om och totalt har det kostat tio miljoner kronor att återställa fastigheten.

Läs ocksåKräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?Montage av flera bilder. En silhuett av en kvinna, en man i fängelse och flyttlådor.

Hyresgästerna fick evakueras varav de flesta kunde återvända i mitten av april.

Annons

Mora tingsrätt har nu dömt 24-åringen för allmänfarlig vårdslöshet eftersom han lämnade kastrullen utan uppsikt. Domstolen noterar att mannen har arbetat i ett restaurangkök och därför var medveten om riskerna med kokande olja.

24-åringen förekommer inte i belastningsregistret och tingsrätten tror inte att han kommer att fortsätta begå brott. Därför får han en villkorlig dom som kombineras med 50 dagsböter.

Läs ocksåMatlagningen fick katastrofala följder – hyresgäst krävs på två och en halv miljon kronor

Utöver det ska mannen betala 93 000 kronor i skadestånd till fastighetsägaren, kommunala Leksandsbostäder. Summan motsvarar den självrisk Leksandsbostäder har betalat till Dalarnas försäkringsbolag.

Annons

Den dömde är i dag skriven på en annan ort i Sverige.

Läs också Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.