HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

4000 unga i Kirunas bostadskö

Kiruna Bostadssituationen i Kiruna är akut. Kirunabostäder har 14400 personer i sin kö. 4000 är ungdomar.
Foto: Anneli Lundmark

Det bor drygt 23 000 personer i Kiruna kommun. I det kommunala bostadsbolaget Kirunabostäders kö, står 14 400 personer – mer än hälften av kommunens invånare. 4000 av dessa är mellan  16 och 25 år. Något som är negativt för både dem unga och även kommunen:

–  Det är en rättighet att kunna flytta hemifrån och bilda egen familj när man är ung. Det ska inte vara turen, kontakter eller pengar som avgör. I dag får många unga i Kiruna lösa situationen genom att bo kvar hos föräldrarna, flytta runt hos kompisar eller helt enkelt sticka från stan, säger Nicklas Emmoth, ordförande i Hyresgästföreningen i Kiruna i ett pressmeddelande.

Läs ocksåLKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna

– Vad hjälper det att du får jobb om du inte har någonstans att bo? Och de ungdomar som flyttar för att studera har inte en chans att komma tillbaka till Kiruna på grund av bostadsbristen. Det gör att Kiruna förlorar både kompetens och tillväxt, säger Nicklas Emmoth.

Det krävs rejäla insatser omedelbart. Ju längre tiden går utan åtgärder, finns en risk att få unga stannar i kommunen. Byggande av bostäder kan också locka tillbaka utflyttade och få pendlare att bostätta sig i Kiruna.

–  Det måste börja hända något och det fort. Nu står allting still trots att det finns möjligheter att börja bygga bostäder redan i dag. Varför inte göra en förtätning på Lombolo? Ett relativt snabbt alternativ skulle kunna vara att bygga på planerna där det en gång revs, säger Nicklas Emmoth.

Läs ocksåRolf, 53, från Muodoslompolo gör succé på sociala medier

En intressant sak i Kirunabostäders kö är att unga uppenbarligen vill flytta till Kiruna: Enligt befolkningsstatistiken är 2700 kirunabor mellan 16 och 24 år, vilket betyder att drygt 1 000 av dem unga i kön, inte är skrivna i kommunen.

Läget just nu: Den 13 november 2013 fanns det fem lediga lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder. Och 14400 i kön.

Läs också Fem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas Klaras gräddfil till eget hem − Eidars ungdomslya Alingsåshems ordförande: "Jag är inte jätteinläst på kön"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.