Annons

5 000 stockholmare tycker till om hyran

Stockholm Vilka faktorer är avgörande för hur hög hyra du ska ha? Det har drygt 5 000 stockholmare svarat på i en enkät. I dagarna presenteras resultatet av Hyresgästföreningen som med hjälp av Uppsala universitet har gjort undersökningen.

Meningen med Stockholmsundersökningen är att möta den allt växande opinionen för marknadshyror och att skapa ordning och reda på hyresmarknaden.

Tanken är att hyresgästernas värderingar ska ligga till grund för en modell som ska användas i hyresförhandlingar mellan bostadsbolagen och Hyresgästföreningen. Hyran ska stå i proportion med de kvalitéer som både lägenhet och bostadsområde har, där bland annat läge, kommunikationer, service, trygghet och miljö ska värderas.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det är en utveckling av den rådande bruksvärdesprincipen med skillnaden att det ska bli lättare att jämföra olika boenden med hjälp av modellen.

Annons

– Det är egentligen inget fel på bruksvärdesprincipen, den bygger också på hyresgästernas värderingar om än i grova penseldrag. Med systematiserade hyror kan vi kan lyfta in ytterligare dimensioner i hyressättningen, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Den systematiserade hyressättningen kommer att ha ett hyrestak, men förslaget är inte helt okontroversiellt, speciellt hyresgäster i innerstaden är rädda för kraftiga hyresökningar. Denna typ av systematisering pågår på flera håll i landet.

Annons
Läs ocksåEfter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas
Läs också Första steget mot Stockholmshyror Striden om ”Stockholmshyra” fortsätter väcka heta känslor Nystart för Stockholmarnas nya hyresmodell Samtal om Stockholmsmodellen återupptas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.