Annons

600 kronor dyrare att bo efter vattenskada i Varberg

Varberg Det gamla badrumsgolvet döljer en misstänkt vattenskada och måste rivas upp. Men hyresgästen i Varberg åker samtidigt på en kraftig hyreshöjning när värden passar på att totalrenovera.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Troligen är det en trasig värmeledning som orsakat vattenskadan i hyreshuset i Varberg. Värden misstänker att skadan har uppstått i det aktuella badrummet, som är av äldre modell.

För att undersöka saken måste hela badrummet rivas upp. Men det vill inte hyresgästen gå med på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han tror inte att läckan kommer från hans lägenhet, och tycker därför att det är onödigt att förstöra hans badrum. Dessutom tycker han att marmorgolvet från 50-talet är snyggt och i gott skick, och vill gärna behålla det.

Annons

Hyresvärden å sin sida planerar en totalrenovering när badrummet ska återställas. Bolaget vill byta ut handfat, toalett och skåp, helkakla väggarna och lägga ny klinker på golvet, sätta in nya blandare och byta ut det befintliga badkaret mot en dusch.

Kruxet är att upprustningen höjer standarden rejält, och därmed hyran. Den ökar med 600 kronor i månaden när renoveringen är klar. Nivån är redan färdigförhandlad med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Men hyresgästens protester hjälper inte. Enligt hyresnämnden är upprustningen som värden vill göra ingen lyxrenovering, utan avser en standard som numera räknas som normal.

Annons

Det är också nödvändigt att hyresvärden får chans att undersöka varifrån vattenskadan kommer. När tätskikten ändå bryts är det rimligt att återställa badrummet i modernt skick, anser hyresnämnden.

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.