HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

8 av 10 betalar direktavisering trots Hyresgästföreningens avrådan

Blekinge Privata fastighetsbolag har direktaviserat nya hyror efter de strandade förhandlingarna. I Växjö och Blekinge har drygt 8 av 10 hyresgäster betalat.

Efter de strandade hyresförhandlingarna uppmanade Fastighetsägarna Syd fastighetsbolagen att direktavisera. Det innebär att värdar skickat ut en avi med ny hyra som hyresgästerna ska betala, trots att den inte är fastställd i överenskommelse med Hyresgästföreningen. Om inte aviseringen betalas, kan hyresgästen drabbas av repressalier genom att ställas inför hyresnämnden.

– Att så många valt att betala visar att höjningen på 40 till 80 kronor i månaden är rimlig, säger Susanne Rikardsson, vd på Fastighetsägarna Syd, och motiverar höjningen som nödvändigt för att upprätthålla standard, service och underhåll.
Munyendo Sinziana, hyresgäst på Teleborg i Växjö, trodde att direktaviseringen var den färdigförhandlare hyran.
– Jag reagerade inte eftersom de höjer varje år. Jag betalar det de vill ha, så jag får bo kvar i lugn och ro, säger Munyendo Sinziana,

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Direktaviseringen har vållat oro hos många hyresgäster. Hyresgästföreningen avråder från att betala och rekommenderar istället alla hyresgäster att fortsätta betala den gamla hyresnivån tills förhandlingarna är klara.
– Avierna är bluffakturor. Hyresgästerna betalar för att de är rädda, säger Björn Johansson, regionordförande.
Hyresgästföreningen yrkade på ungefär hälften så hög hyreshöjning med hänvisning till dagens låga räntor och fastighetsbolagens vinster.

I skottlinjen står hyresgästerna. De riskerar antingen repressalier eller högre hyreskostnader än sina grannar. Susanne Rikardsson är dock tveksam till om fastighetsägare kommer gå till nämnden med enskilda ärenden. Det är för tidskrävande.
– Vi vill i första hand komma överens med Hyresgästföreningen. Annars tvingas Fastighetsägarna Syd att gå till nämnden för att motverka en orättvis hyressättning, säger hon.
Björn Johansson är tämligen övertygad om att konflikten måste avgöras i nämnden.

Annons
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.