Annons

83-årig kvinna dömd – gick till attack mot grannarna med järnrör

Dalarna Kvinnan trodde att grannarna på seniorboendet pumpade in ”skitlukt” i hennes lägenhet. Till slut fick hon nog och anföll grannparet med ett järnrör. Nu har 83-åringen dömts för misshandel och grovt hemfridsbrott.
Foto: Polisen/Anna Rytterbrant
Järnröret som kvinnan använde vid attacken. Örebro tingsrätt dömde henne för misshandel och grovt hemfridsbrott.

Paret hörde hur något small till utanför deras dörr. Några sekunder senare såg mannen hur den gamla grannkvinnan kom in i lägenheten med ett järnrör i högsta hugg.

Kvinnan började puckla på honom men han lyckades snabbt få tag på röret. Under tumultet som följde bad han sin sambo ringa 112, men hon var så chockad att hon inte förmådde att göra det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Via ventilationen

I stället fick en boende i närheten slå larm. Under tiden gav sig den äldre kvinnan på grannfrun genom att slå mot hennes ben.

När sedan polisen kom till platsen förklarade kvinnan varför hon tagit sig in i grannarnas lägenhet: Hon hade under låg tid känt ”en stark lukt av skit” i sin bostad och det var grannen som via ventilationen ”blåste in skitdoften”. Bara för att jävlas med henne.

Till slut hade hon helt enkelt fått nog.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Men poliserna kände ingen lukt över huvud taget i hennes lägenhet. Även om kvinnan på sätt och vis var klar och närvarande stod det klart för dem att hon led av vanföreställningar.

Annons

Jack i pannan

Kvinnan greps på plats och togs till arresten eftersom hon upprepade gånger förklarade för poliserna att hon skulle gå tillbaka till grannarna och slå mannen på käften. I polisbilen klagade hon på att det luktade lika illa som i hennes lägenhet.

I ett polisförhör efter attacken berättade mannen att han hade haft ont i huvudet ett par dagar och i pannan fanns ett jack efter järnröret.
”Hon slog mig hejvilt”, förklarade han.

Läs ocksåMeterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000

Sambon klarade sig undan fysiska skador men direkt efter händelsen var hon rejält chockad.

Grannarna var rädda

Paret förklarade att kvinnan behövde vård och de hade heller inga krav på ersättning.

Samtidigt hade mannen vittnat om att grannarna var rädda för kvinnan och att de hade gått samman och gjort en orosanmälan om henne.

Annons

Händelsen utspelade sig på ett seniorboende i Mellansverige förra sommaren.

Utan kontroll

Förundersökningen ledde till att den i dag 83-åriga kvinnan åtalades för misshandel av mannen och för grovt hemfridsbrott. Nu har Örebro tingsrätt funnit henne skyldig på båda åtalspunkterna.

Brotten har ett straffvärde på drygt sex månader, men straffet blev villkorlig dom. Tingsrätten tog hänsyn till kvinnans höga ålder plus det faktum att hon är svårt sjuk. Domstolen slog också fast att hennes kognitiva förmågor var nedsatta vid attacken och att hon inte kunde kontrollera sina handlingar.

Läs också Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Familj blev utelåst av hyresvärden – sedan försvann alla deras ägodelar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.