Annons

Airbnb ökar men skånska hyresvärdar säger nej

Skåne Att hyra ut sitt hem till turister via Airbnb och andra webbtjänster ökar. Men när Hem&Hyra frågar hyresvärdarna i Skåne säger de flesta nej.
Foto: Anna Hultberg
William och Hanna är två hyresgäster som hyr ut ett extrarum via Airbnb. De har lusläst sitt hyreskontrakt och inget tyder på att de inte får hyra ut. För paret är det ett sätt att träffa nya människor.

”Vi accepterar ingen uthyrning” svarar exempelvis Hässlehem, MKB i Malmö, LKF i Lund, Stena Fastigheter, Svedalahem, Skurupshem, Höörs Fastighets AB och Ängelholmshem.

Airbnb-konceptet har på kort tid blivit ett etablerat sätt för turister att fixa övernattning. I stället för hotell hyr man in sig hos privatpersoner. För villaägarna som vill hyra ut är det inga problem, bostadsrättsinnehavare gör bäst i att fråga sin förening och hyresgäster ska ha godkännande av sin värd för att inte riskera att bli uppsagd. Eller?

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Idag är läget ganska oklart. Anledningen är att hyreslagen är tydlig med att hyresgäster måste ha ett godkännande för att hyra ut sin lägenhet, däremot går det bra att ha en inneboende utan att först fråga.

Privata Willhem svarar också att man inte tillåter uthyrning men att man inte kan upprätthålla det vid rumsuthyrning då inneboende är tillåtet och det ”blir definitionsfråga vad inneboende är”. Riksbyggen är inne på samma linje: ”Vid uthyrning av enskilda rum krävs inte tillstånd så länge hyresgästen förfogar över lägenheten i övrigt”.

Annons

Helsingborgshem svara att dock att man inte tillåter ”kommersiell andrahandsuthyrning”. Ett bostadsbolag som tagit sig en rejäl funderare på saken är Ystadbostäder.
De tillåter hyresgäster att hyra ut rum och kan i vissa fall, som enda tillfrågade bolag, tillåta även uthyrning av hela lägenheten.
– Vi tänker som så att hyresgäster får ha gäster och det är så här världen ser ut nu. Vi måste följa med tiden, säger Helen Nyquist på Ystadbostäder.
Bostadsbolaget tog ställning när en hyresgäst förra sommaren visade sig hyra ut sin lägenhet i stor skala.
– Vi visste inte vad som gällde och sökte stöd på olika håll men hittade ingenting. Vi har funderat jättemycket på detta.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Många av hyresvärdarna säger att saken för dem är en ”icke-fråga” eller att de aldrig har hört talas om fenomenet. Knappt någon har fått frågan från hyresgäster. Vissa hänvisar till att de följer hyreslagen.

Den lagen tillåter, som sagt, inte andrahandsuthyrning utan tillstånd. Det är dock okej att ha inneboenden utan att fråga. Att hyra ut ett rum går alltså bra enligt Helena Henriksson, jurist på SABO, allmännyttans bransch- och intresseorganisation. Däremot kan det bli bekymmer om någon hyr ut rum så ofta och till olika personer att det blir hotellverksamhet av det.
– Var gränsen går är svårt att uttala sig om eftersom den frågan ännu inte har prövats, säger Helena Henriksson.

Annons

 

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks
Fakta: Hyresgäster och Airbnb

Som hyresgäst får du ha inneboende. Hur det definieras vid uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster är i nuläget oklart. För att hyra ut hela lägenheten krävs i alla lägen tillstånd av hyresvärden, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder.

Airbnb startade 2008 och i Sverige använde nära en halv miljon turister tjänsten förra året, enligt företaget. Det finns flera liknande sajter.

Läs också Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.