Annons

Akelius skänker 100 miljoner till flyktingbarn

Stockholm SOS Barnbyar får 100 miljoner kronor av bostadsbolaget Akelius. Pengarna ska gå till ensamkommande barn som är på flykt från Syrien.

I dag fick Akelius anställda ett brev där de informerades om att de arbetar på ett företag som ägs av en välgörenhetsorganisation, Akelius Foundation, som ska fördela bolagets vinst till att hjälpa utsatta barn.

Bolaget har tidigare stött SOS Barnbyar med åtskilliga miljoner och nu skänker välgörenhetsorganisationen 100 miljoner kronor till barn som flyr från Syrien. Pengarna ska användas för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn men även familjer i Syrien, Turkiet, Greklund, Makedonien, Kroatien och Serbien.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Med hjälp av de 100  miljonerna barn och familjer få mat, sovplats och skydd mot pedofiler. Enligt en rapport från Europool har cirka 10 000 flyktingbarn försvunnit i Europa de senaste två åren, många tros utnyttjas i sexindustrin eller som slavar.

Roger Akelius, grundare av bolaget förklarar att allt överskott från Akelius förr eller senare ska gå till hjälpverksamhet för antingen barn eller för utbildning, så gåvan följer stiftelsens regelverk.

Annons

– Jag förstår inte hur Europas statsmän kan behandla flyktingar så grymt. Hyperegoistiskt. Jag blir irriterad om jag får vänta två timmar på Arlanda. Våra blivande skattebetalare får inte matkuponger, de får taggtråd och tårgas och får vänta i veckor utan sovplats. De som någon gång har fått egna barn har väl också förstått vad barn behöver, skriver han i ett mejl till Hem & Hyra.

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Han berättar att han varit i flyktingläger och känner många som har flytt. 

– Jag har ekonomisk möjlighet att hjälpa, och kan inte finna något bättre sätt än att hjälpa flyktingar.

SOS Barnbyar räknar med att 60 000–70 000 personer, varav 32 000–45 000 barn kommer att få ta del av pengarna från Akelius.

Annons
Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

Kommer du att ge bort mer pengar, alternativt göra andra insatser för flyktingar?

– Ja, jag håller på att utveckla en modern språkkurs som blir gratis för alla och betydligt effektivare än nuvarande utbildning. Inom en månad är Akelius Svenska klar att släppas.

Läs också De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.