Annons

Åldrande befolkning pressar bostadsmarknaden

Kalmar Hälften av Kalmar läns kommuner har ett underskott på äldrebostäder. Det samtidigt som behovet av bostäder för gamla växer när befolkningen blir allt äldre.

Sveriges invånare lever längre och längre, vilket innebär att en större del av vår befolkning halkar över pensionsstrecket. Bara inom 20 år förväntas antalet personer över 75 år ha ökat från dagens 900 000 till cirka 1,4 miljoner personer.

Det kommer att innebära rejäla påfrestningar i form av ökat vårdbehov och anpassat boende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dagsläget anser ganska exakt hälften av landets kommuner att de har balans i utbudet av äldrebostäder, visar Boverkets bostadsmarknadsenkät. Cirka 44 procent har underskott och ett tiotal kommuner uppger att de för närvarande har ett överskott av särskilt boende för äldre.

Annons

I Kalmar län redovisar fyra kommuner balans, men en av dessa, Kalmar kommun, uppger att det inte kommer att råda balans om fem år.

Sex kommuner redovisar underskott och samtliga, förutom Vimmerby, uppger att det kommer att råda ett underskott även om fem år.

Annons
Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Ingen kommun redovisar ett överskott.

Kommun Läget i dag Balans om fem år?
Borgholm Balans Ja
Emmaboda Inget svar Inget svar
Hultsfred Underskott Ja
Högsby Inget svar Inget svar
Kalmar Balans Nej
Mönsterås Balans Ja
Mörbylånga Underskott Ja
Nybro Underskott Ja
Oskarshamn Underskott Ja
Torsås Underskott Ja
Vimmerby Underskott Nej
Västervik Balans Ja

Källa: Boverket

Läs också Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.