Annons

Allt fler hotellägenheter får nej: ”Hyresvärdar har använt kryphål i lagen”

Stockholm I Stockholm har hotellägenheterna ökat kraftigt under flera år och mellanhänder gjort stora pengar. Men nu stoppar hyresnämnden allt fler bolag som vill blockuthyra lägenheter. Det visar Hem & Hyras granskning.
Mats Clauson hyresgäst och ordförande Hyresgästföreningen Östermalm
Foto: Kenneth Samuelsson
Mats Clauson, hyresgäst och ordförande Hyresgästföreningen Östermalm, tycker att det borde vara olagligt att få omvandla vanliga bostadslägenheter i hyreshus till hotellägenheter.

– Det är High Chaparral på den här marknaden. Hyresvärdar har använt kryphål i lagen för att ta ut tredubbla hyror för hotellägenheter i stället för att hyra ut som vanligt och förhandla med Hyresgästföreningen. Skyddet för hyresgäster har urholkats. Jag tycker att det är skamligt. De enda som tjänar på det här är fastighetsägarna, säger Mats Clauson, hyresgäst på Östermalm, som följt utvecklingen.

När en ny ägare tog över huset där han bodde följde renoveringar och hyreshöjningar. Stora lägenheter delades upp i små. Vanliga hyresgäster flyttade och i stället hyrdes lägenheter ut dyrt till företag. På det sättet kunde intäkterna öka rejält för hyresvärden som samtidigt kunde hyra ut till osäkra villkor i stället för förstahandskontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Minst 15 000 hotellägenheter i Stockholm

Hotellifieringen är ett stort hot, menar Mats Clauson.

– Hotellägenheternas utbredning hotar hyressättningssystemet. De som hyr hotellägenheter via mellanhandsföretag får betala ockerhyror.
Enligt en rapport från Hyresgästföreningen region Stockholm från 2021 har minst 15 000 lägenheter försvunnit från bostadsmarknaden i Storstockholm när vanliga hyresrätter omvandlats till hotellägenheter.

Mats Clauson uppskattar att det förekommer hotellägenheter i minst en fjärdedel av fastigheterna på Östermalm. Ofta blockuthyr hyresvärden ett antal bostäder till ett företag som i sin tur hyr ut lägenheterna.

Läs ocksåExplosionsartad ökning av hotellägenheter – Maria vräks när värden vill chockhöja hyranMaria Karlsson, lägenhetshotell, Senator, Jan Fredegård

Värdar saknar skäl att blockuthyra

Men nya siffror som Hem & Hyra har tagit fram visar att många bolag nu stoppas i hyresnämnden i Stockholm. De två senaste åren har mängder av ansökningar om blockuthyrning fått nej. Enligt Vanja Lycke, hyresråd i hyresnämnden, beror det på en lagändring från 2019. Då fick hovrätten rätt att pröva hyresnämndsbeslut. Hovrätten kunde då för första gången slå fast vad som gällde för hyresvärdar som vill blockuthyra lägenheter.

Annons
Vanja Lycke hyresråd Hyres- och arrendenämnden i Stockholm
”Hyresvärdar har saknat tillräckliga skäl för att få hyra ut på det här sättet,” säger Vanja Lycke, hyresråd, Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.

– Alla dessa avslag på blockuthyrning är förmodligen en konsekvens av hovrättens beslut. Hovrätten har inte godkänt blockhyresavtal med motiveringen att hyresvärdar saknat tillräckliga skäl för att få hyra ut på det sättet. Uthyrningen kan inte ske till vem som helst. Hovrätten anser att uthyrningen bara kan godkännas om den sker till en bestämd grupp. Det kan handla om att hyra ut bostäder till sjukvårdspersonal, till studentstiftelser, eller LSS-boenden, vilket var syftet med blockuthyrning från början när lagen togs fram, säger Vanja Lycke.

Fler fastighetsägare stoppas

Mats Clauson tycker det här är ett steg i rätt riktning.

– Hyresnämnden har bara stämplat och godkänt liknande ärenden tidigare. Nu stoppas fastighetsägare som bara vill hyra vidare för att tjäna pengar. Men frågan är vad det ger för effekt i stort. De flesta hyresvärdar hyr ut via mellanhänder utan hyresnämndens godkännande, säger han.

Samtidigt kan en dom som kom i december i Högsta domstolen förändra hyresmarknaden och uthyrningen via mellanhänder. Den slog fast att sådana upplägg kringgår bestämmelser som skyddar hyresgäster. Domen innebär att den som hyr i andra hand av en mellanhand kan kräva samma rätt till lägenheten som en förstahandshyresgäst och få ett förstahandskontrakt.

– Det kanske kan ge mer ordning och reda på bostadsmarknaden. Domen från Högsta domstolen skickar en signal till fastighets­ägare att de riskerar bli av med ­lägenheter om de gör om hyresrätter till hotellägenheter, säger Mats Clauson.

Läs ocksåDe tjänar miljoner när hyresrätter blir hotell

Svenska Nyttobostäder nekades flest gånger

Hem & Hyras granskning visar att ALM Equity AB/Svenska Nyttobostäder AB och deras dotterbolag har stoppats flest gånger mellan 2018-2022 när de ansökt om blockuthyrning i hyresnämnden. Svenska Nyttobostäders tillförordnade vd Fredrik Arpe säger att det är ett tecken på att de inte arbetat på rätt sätt.

Annons

– Det är givetvis inte bra om vi fått många avslag på våra ansökningar. Jag misstänker att en vanlig orsak bakom avslagen är att vi använt mellanbolag på företagsmarknaden, säger han.

Hovrättens beslut och domen i Högsta Domstolen har klarlagt vad som gäller, menar han. Svenska Nyttobostäder håller nu på att lägga om sitt arbetssätt, berättar han.

– Vi är inne i en förändring av verksamhetens upplägg. Framöver kommer vi att skriva avtal direkt med företag eller organisationer som söker bostäder och inte använda mellanbolag.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Svenska Nyttobostäder i samband med flera uppmärksammade massvräkningar – läs mer här.

Fakta: År för år – så många blockuthyrningar har stoppats i Stockholm
År Avslag Bifall
2018 3 106
2019 3 78
2020 5 79
2021 33 87
2022 23 51

Källa: Hyres- och arrendenämnden i Stockholm

Fakta: Bolagen som fått nej på blockuthyrning flest gånger
Bolag Avslag
ALM Equity AB/Svenska Nyttobostäder AB 11
Beautiful Apartments i Nacka 6
New Stay AB 4
Vilema AB 4
Hostini AB 4
Stay in Sweden AB 3
Fastighets AB Gusto 3

Källa: Hyres- och arrendenämnden i Stockholm, siffror från 2018-2022

Läs också Renée Posse: Jag erbjöds 200 000 kronor för att flytta Efter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgift Fick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.