Annons

Allt fler i Skåne bor med osäkra hyreskontrakt

Skåne Antalet hyresgäster utan fullt besittningsskydd har mer än fördubblats i Skåne. Bakom siffrorna döljer sig flyktingar med en oviss framtid på bostadsmarknaden framför sig.
Ett av husen i Lomma där flyktingarna bor.

En hyresgästs rätt till den egna bostaden sträcker sig långt. Men den går att avtala bort.

I år har runt 2 000 hyresgäster i Skåne och Blekinge skrivit på avtal där de lagt över makten över sitt framtida boende i hyresvärdarnas händer. För tre år sedan var siffran 893.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Bakgrunden till avtalen kan vara flera: flyktingar, personer med särskilda behov, rivningskontrakt, student- eller tjänstebostäder. Avtalen om ”avstående från besittningsskydd” ligger vid sidan av hyresavtalet och godkänns av hyresnämnden för fyra år åt gången. 

Ökningen av osäkra kontrakt kan förklaras med flyktingkrisen 2015. Kommunerna är nu skyldiga att ordna boende åt flyktingar som fått uppehållstillstånd och som behöver lämna asylboenden. Men de nyanlända kan via tilläggsavtalen sägas upp när de inte längre har rätt till etableringsersättning och inte klassas som nyanlända. Normalt sker det efter två till tre år. Flyktingarna, i vissa fall medlemmar i Hyresgästföreningen, fungerar som vanliga hyresgäster tills dess men med en oviss framtid när det gäller boendet. Läs mer här om livet för flyktingar som hamnat i skånska Lomma.

Annons

Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen i södra Skåne, gör tolkningen att de tusentals nyanlända precis som andra kan driva mål som rör hyresnivåer, brister eller uteblivet underhåll. Men han känner inte till några sådana ärenden som passerat hans skrivbord.
– De har egentligen rätt till samma saker som alla andra medlemmar. Förutom om de blir uppsagda på grund av det som står i tilläggsavtalet, säger han.

På samma sätt skulle Hyresgästföreningen kunna förhandla hyror för de villkorade bostäderna. Men förhandlingschefen Joakim Lundh har inte kommit i kontakt med ärenden som rör anvisade flyktingar med osäkra kontrakt.
– Vi är inte särskilt aktiva där. Inga har sökt upp oss i frågan och då måste vi söka upp dem själva. Hur får vi veta att de finns? Genom medlemsrekryteringar eller genom kontakter inom kommunen. Men då måste vi fokusera på detta, säger han.

Annons

Johan Perup, enhetschef för Hyresgästföreningens medlemsrekrytering i södra Skåne, menar att det är svårt att göra riktade insatser mot den växande gruppen av hyresgäster.
– Då måste vi få reda var de bor någonstans och det är mycket sekretess runt kommunens boenden. Många är nog glada bara att ha fått tak över huvudet, säger han.

Läs ocksåHyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.
Läs också Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Hyresvärd skrev fel i kontraktet – får bara höja hyran med 0,3 procent Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.