HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ängelholmshems före detta vd polisanmäld – och hela styrelsen går

Ängelholm Ängelholmshem och Ängelholmslokaler har allvarliga brister. Bolagen tros ha brustit mot lagen om offentlig upphandling i minst tio fall där många miljoner omsattes. Nu polisanmäls den före detta vd:n för trolöshet mot huvudman, det framkom under en presskonferens i Ängelholms kommuns regi på måndagen.
Foto: Hem & Hyra

Ängelholmslokaler är ett dotterbolag till Ängelholmshem med samma ledning och styrelse. I härvan som nu uppdagas är båda bolagen involverade. En omedelbar konsekvens av bristerna är att styrelse och vd byts ut.

Bolagens vd har fått sparken och det har gjorts en polisanmälan mot förre vd:n. Enligt Karin Wettermark Jonsson, kommunikationschef på Ängelholms kommun, ville kommunen så fort som möjligt agera och göra en anmälan. Den kan komma att kompletteras på olika sätt.
– Nu kommer vi att vända på alla stenar, säger hon.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Robin Holmberg (M), har arbetet inte fungerat med bolagen.

Robin Holmberg (M). Foto: Ängelholms kommun

− Vi har haft svårt att ha en bra relation till bolagen, alla projekt har tagit längre tid än beräknat och de har blivit väldigt dyra, sa han på presskonferensen direktsänd av SVT.

I höstas gjordes en genomlysning av bolagen av revisions- och rådgivningsföretaget KPMG. De har gjort 10 stickprov på tio projekt och hittat allvarliga avvikelser i samtliga projekt. I huvudsak har lagen om offentlig upphandling inte följts och i vissa fall tros man ha brutit mot reglerna medvetet. Det handlar om projekt som rör allt från nybyggnationer till renoveringar.

Annons
Läs ocksåFörslaget om att stoppa skatteplanering försvann

Rapporten är på över 80 sidor och KPMG skriver bland annat i sin slutsats:

”Brister vid upphandling och i en del fall medvetet åsidosättande av LOU har identifierats i samtliga analyserade byggprojekt, vilket kan leda till betydande bötesbelopp för Ängelholmshem och Ängelholmslokaler. Enligt de budgetunderlag som KPMG fått tillgång till för de aktuella stickproven, uppgår de samlade kostnaderna för tjänster som utförts av externa aktörer (konsulter, entreprenörer och besiktningsmän) och som inte bedöms ha upphandlats i enlighet med LOU eller saknar dokumentation som påvisar att så är fallet, till 99 119 384 SEK”.

Robin Holmberg (M) sa på presskonferensen att nu ligger fokus på att se till att framtida projekt blir bra.

Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Detta visar KPMG:s rapport:

Annons

• Brister vid upphandling och i en del fall medvetet åsidosättande av Lagen om offentlig upphandling,
• KPMG bedömer att bolagets kostnadsstyrning är undermålig i förhållande med god praxis.
• Brister i bolagets interna kontrollarbete.
• Bolaget saknar goda relationer med flera externa aktörer på marknaden.
• KPMG har fått indikationer på att det råder en bristfällig psykosocial arbetsmiljö.

LÄS en uppdaterat artikel här: Ängelholmshem utreds för ekobrott

Fakta: Ängelholmshem och Ängelholmslokaler

Ängelholmshem är ett allmännyttigt bostadsbolag med cirka 3 000 lägenheter. Ängelholmslokaler är ett dotterbolag till Ängelholmshem med uppgift att äga, driva och förvalta kommunens lokaler. Ägare till bolagen är Ängelholms kommun.

Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.