HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ann-Sofie i Karlskrona flydde branden med två små barn

Karlskrona Hem & Hyra har granskat vilka orter som har drabbats hårdast av lägenhetsbränder. Ann-Sofie Sander vet hur det känns att vakna av brandlarmet och fly för livet.

Klockan var strax före fyra på morgonen när grannens brandlarm började tjuta. I mörkret visste Ann-Sofie Sander först inte vad hon skulle tro. Men snart började någon banka på dörrarna i trapphuset. Medan skenet av blåljus fyllde lägenheten ryckte Ann-Sofie upp sina sovande pojkar, då 1,5 och tio år gamla, för att fly ut.

– När jag öppnade dörren stod det rök i trapphuset. Massor. Jag tog mina två barn och sprang. Jag tänkte att vi måste hålla oss mot golvet, berättar hon.

Läs ocksåHöjd brandsäkerhet i Husby

Totalt evakuerades 29 personer från huset i Galgamarken den natten. En del rökskadades, men ingen omkom. Det visade sig att branden hade startat vid en spis.

Efteråt kom tankarna. På grannarna, som drabbats av en katastrof och som nu har flyttat. Och på vad som hade kunnat hända.

– Jag har svårare att sova lugnt om nätterna, säger Ann-Sofie Sander nu ett drygt år senare. Och jag kollar brandvarnaren hela tiden.

Läs ocksåHantverkarna stängde in Ida i lägenheten

Karlskrona kommun hamnar i topp i Hem & Hyras kartläggning av var räddningstjänsten har gjort flest insatser vid bränder i flerbostadshus i Blekinge och Kalmar län de senaste 15 åren. 228 utryckningar har det blivit från 1996 och fram till slutet av 2010.

Men i Hultsfred och Högsby har det brunnit mest om man ser till antalet lägenheter. Där har nära 3,4 procent av lägenheterna drabbats av brandtillbud som krävt räddningstjänstens insatser.

Läs mer om granskningen och brandsäkerhet här.

Läs ocksåOnödig oro för brand och inbrott
Läs också Hovrätten dömer för mordbrand Hyresgäst åtalas efter brand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.