Annons

Wonna I de Jong Fastigheter försökte kuppa igenom hyreshöjning – slipper rekordskadestånd

Stockholm Hyresvärden Wonna I de Jong Fastigheter bröt mot förhandlingsregler och riskerade miljonskadestånd. Nu drar Hyresgästföreningen tillbaka kravet på skadestånd efter att värden uppgett att felaktiga hyresavier återkallats. Uppgörelsen innebär samtidigt att hyresgästerna slapp hyreshöjning 2023. I stället höjs hyran med 9 procent från 2024 i en tvåårig överenskommelse.
Wonna I de Jong Fastigheter meddelade strax innan jul förra året att värden inte ville fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hyresgästerna i Stockholm skulle få.
Foto: Gry Ellebjerg/Ida Karlsson
Wonna I de Jong Fastigheter försökte kuppa igenom en hyreshöjning. Nu drar Hyresgästföreningen tillbaka kravet på skadestånd efter att värden uppgett att felaktiga avier återkallats.

Sommaren 2023 fick hyresgäster i Skärholmen brev från hyresvärden Wonna I de Jong Fastigheter som meddelade att hyran höjts med 4,75 procent.

Krävde höjd hyra

Värden försökte få hyresgästerna att godkänna hyreshöjningen utan att det hade skett några förhandlingar.

Wonna I de Jong Fastigheter hade flera månader tidigare meddelat att värden inte ville fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hyresgästerna i Stockholm skulle få.

Värden hänvisade till den negativa uppmärksamhet som en granskning gjord av Hem & Hyra skapat.

Granskningen visade att värden hyrt ut olagliga bostäder och tagit ut ockerhyra genom bulvanupplägg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Riskerade miljonskadestånd

Men Wonna I de Jong Fastigheter hade inte rätt att höja hyrorna på eget initiativ. Hyrorna för de aktuella adresserna var tvungna att förhandlas med Hyresgästföreningen eftersom det fanns ett avtal om det.

Värdens höjning var ett brott mot förhandlingsreglerna. Förhandlingsavtalet gällde så länge inte hyresnämnden hade beslutat om något annat.

Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden och krävde skadestånd på 5 000 kronor per lägenhet.

Annons
Läs ocksåWonna I de Jong Fastigheter försökte kuppa igenom hyreshöjning – kan riskera miljonskadeståndWonna I de Jong Fastigheter meddelade strax innan jul förra året att värden inte ville fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hyresgästerna i Stockholm skulle få.

Sammanlagt kunde det handla om ett skadestånd på drygt 5,4 miljoner kronor om det skulle gälla värdens 1 095 lägenheter i Stockholm. Det visade handlingar som skickades in till hyresnämnden. Dessutom krävde Hyresgästföreningen att den hyra som debiterats hyresgästerna felaktigt omgående skulle återbetalas.

Drar tillbaka kravet på skadestånd

Efter långdragna förhandlingar kom nyligen beskedet att Hyresgästföreningen och Wonna I de Jong Fastigheter kommit överens.

Hyresgästföreningen har dragit tillbaka kravet på skadestånd mot att Wonna I de Jong Fastigheter måste fortsätta att förhandla hyrorna med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåAnna tog strid mot Wonna I de Jong – fick tillbaka 60 000Hyresgäst i korridor.
Wonna vill sluta förhandla hyran
Strax innan jul 2022 meddelade Wonna I de Jong att hon inte vill fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hennes hyresgäster i Stockholm skulle få.

– Man hade önskat att det hade blivit ett rejält skadestånd men värden hade dragit tillbaka de felaktiga avierna och ändrat hyrorna så vi såg inte skäl att gå vidare. Det är bra att vi har kvar förhandlingsordningen för hyresgästernas skull. Nu är vi kvar som part i stället för att värden kan sätta vilken hyra de vill, säger Catherine Ripman, försteförhandlare, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Slapp hyreshöjning för 2023

Efter förhandlingarna mellan Wonna I de Jong Fastigheter och Hyresgästföreningen landade hyreshöjningarna på sammanlagt 9 procent för de båda åren 2023 och 2024.

Normalhöjningen för motsvarande lägenheter i Stockholm blev sammantaget för 2023 och 2024 cirka 10,5 procent, enligt Hyresgästföreningen.

Höjningen på 9 procent började gälla 1 januari 2024 och motsvarar cirka 560 kronor i månaden för en vanlig tvåa i beståndet. Samtidigt har hyresgästerna sluppit hyreshöjning helt under 2023 vilket kan röra sig om miljontals kronor som värden därmed har gått miste om i hyresintäkter.

Annons

Wonna I de Jong Fastigheter har lovat att den som betalat en för hög hyra 2023 kommer att få en återbetalning. Den som betalat för mycket kan också kontakta Hyresgästföreningen som kan kräva tillbaka pengarna.

Kan inte felanmäla

Men samtidigt som hyresgästerna får en hyreshöjning finns mängder av brister som inte åtgärdats i hyreshusen. Det finns till exempel ingenstans att ringa för felanmälan.

När Hem & Hyra ringer numret för felanmälan säger en röst att numret har upphört och att hänvisning saknas. Enligt hyresgästerna har det varit så i en månad. Det har inte gått ut någon information om vart de boende ska vända sig i stället.

Varför får hyresvärden höja hyran när hyresgästerna samtidigt måste stå ut med brister i underhållet av bostäderna och saknar möjlighet att felanmäla?

– Det här var en förhandling som gällde hyran. Att det fanns problem med felanmälan kände vi inte till när vi gjorde överenskommelsen om nya hyror. Fel ska givetvis åtgärdas. Att inte kunna kontakta felanmälan måste åtgärdas omgående av hyresvärden, säger Cathrine Ripman och uppmanar berörda hyresgäster att anmäla brister till Hyresgästföreningen som kan ställa krav på att felen åtgärdas.

Hem & Hyra har ställt frågor om överenskommelsen och felanmälan men Wonna I de Jong Fastigheter har inte återkommit.

Fakta: Granskningen av Wonna I de Jong Fastigheter

Hem & Hyra har granskat Wonna I de Jong Fastigheter och Aeternum KB i Stockholm och upptäckt både svartbyggen och bulvanupplägg. Granskningen ledde till reaktioner från flera ledande politiker som utlovade ökad tillsyn av hyresvärdar.

Miljardärens svartbyggen
Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Fler anmälda svartbyggen Anna podjęła walkę przeciwko Wonnie I de Jong - odzyskała 60 000 koron Wonna I de Jongs reaktion på Hem & Hyras granskning – bryter med Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.