Annons

Wonna I de Jong Fastigheter försökte kuppa igenom hyreshöjning – kan riskera miljonskadestånd

Stockholm Wonna I de Jong Fastigheter kräver höjd hyra – trots att hyran inte har förhandlats med Hyresgästföreningen. Ett klart brott mot förhandlingsordningen enligt Hyresgästföreningen som nu kräver värden på skadestånd.
Wonna I de Jong Fastigheter meddelade strax innan jul förra året att värden inte ville fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hyresgästerna i Stockholm skulle få.
Foto: Gry Ellebjerg/Ida Karlsson
Wonna I de Jong Fastigheter meddelade strax innan jul förra året att värden inte ville fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hyresgästerna i Stockholm skulle få. Hyresgästföreningen hänvisar till att avtalet gäller till 31 december 2023 och kan tidigast sägas upp efter det.

Nyligen fick hyresgäster i Skärholmen brev från hyresvärden Wonna I de Jong Fastigheter där det meddelades att värden höjer hyran med 4,75 procent. För en tvåa kan det motsvara en höjning på drygt 320 kronor i månaden.

I brevet hänvisar Wonna I de Jong Fastigheter till ramavtalsförhandlingarna om 2023 års hyreshöjning mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen som landade på 4,75 procent från 1 februari 2023.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men överenskommelsen med fastighetsägarna betyder inte att hyrorna är klara för hyresgästerna i Skärholmen. Värden har inte rätt att höja hyrorna på eget initiativ. Hyrorna för de aktuella adresserna måste först förhandlas med Hyresgästföreningen eftersom det finns ett avtal om det. Det står det inget om i utskicket.

”En hyreshöjning är en självklarhet”

Wonna I de Jong Fastigheter skriver att de har brutit samtliga förhandlingsöverenskommelser med Hyresgästföreningen på grund av Hem & Hyras granskning av värden. Granskningen har visat att värden hyr ut olagliga bostäder och tar ut ockerhyra genom bulvanupplägg.

Strax innan jul förra året meddelade Wonna I de Jong Fastigheter att värden inte ville fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hyresgästerna i Stockholm skulle få.

Läs ocksåAnna tog strid mot Wonna I de Jong – fick tillbaka 60 000Hyresgäst i korridor.

Men faktum är att förhandlingsavtalet gäller så länge hyresnämnden inte beslutat något annat. Hyresgästföreningen hänvisar till att avtalet gäller till den 31 december 2023 och kan tidigast sägas upp efter det.

Annons

I utskicket motiverar Wonna I de Jong Fastigheter höjningen bland annat med att priserna på vitvaror gått upp med 20-25 procent och elpriserna gått upp mellan 40-200 procent.

”En hyreshöjning är en självklarhet,” skriver värden i utskicket och fortsätter: ”Hyresvärden bjuder gärna på en månads retroaktiv hyreshöjning om Ni godkänner denna generella hyreshöjning i så fall från 1 mars.”

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Fler anmälda svartbyggenBrantholmsgränd, Skärholmen.

På det sättet försöker hyresvärden få hyresgästerna att godkänna hyreshöjningen utan att det har skett förhandlingar.

Brott mot förhandlingsordningen

Cathrine Ripman, försteförhandlare, Hyresgästföreningen region Stockholm, hänvisar till att Wonna I de Jong Fastigheter inte strandat förhandlingarna och inte inkommit med underlag som hyreslistor så att hyran kan förhandlas klart.

– Det här är brott mot förhandlingsordningen. Vi har skickat ut medlemsbrev till de fastigheter som är berörda av detta.

Annons

Hyresgästföreningen kräver skadestånd

Nu kräver Hyresgästföreningen region Stockholm skadestånd på 5 000 kronor per lägenhet för brott mot förhandlingsordningen. Skulle det gälla alla värdens 1 095 lägenheter så rör det sig om drygt 5,4 miljoner kronor. Det visar handlingar som nyligen skickats in till hyresnämnden.

Dessutom kräver Hyresgästföreningen att den hyra som debiterats hyresgästerna felaktigt omgående ska återbetalas.

– Om värden inte gör det kan vi driva ärenden om återbetalning för de hyresgäster som lämnar fullmakt till oss och vill driva ett sådant ärende i hyresnämnden, säger Monicka Sparrman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm, som också arbetar med ärendet.

Hem & Hyra har sökt Wonna I de Jong Fastigheter för frågor men bolaget har inte återkommit.

Fakta: Hem & Hyra har i flera artiklar granskat hyresvärden Wonna I de Jong Fastigheter
Hem & Hyra har granskat Wonna I de Jong Fastigheter och Aeternum KB i Stockholm och upptäckt både svartbyggen och bulvanupplägg. Granskningen ledde till reaktioner från flera ledande politiker som utlovade ökad tillsyn av hyresvärdar.

Miljardärens svartbyggen
Läs också Wonna I de Jong Fastigheter försökte kuppa igenom hyreshöjning – slipper rekordskadestånd Anna podjęła walkę przeciwko Wonnie I de Jong - odzyskała 60 000 koron Wonna I de Jongs reaktion på Hem & Hyras granskning – bryter med Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.