HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annika Billström föreslås som ny förbundsordförande

Nyheter Ex-politikern Annika Billström har nominerats till ny förbundsordförande för Hyresgästföreningen. En handfull andra personer är också föreslagna att efterträda Barbro Engman.
Foto: Kroppsterapeuternas Yrkesförbund

I augusti i fjol meddelade Barbro Engman, 65, att hon inte ställer upp för omval som förbundsordförande. När Hyresgästföreningen håller förbundsstämma i juni i år ska därför en ny person väljas och tiden för att nominera andra kandidater gick ut i dag, 14 mars.

Ett av de förslag som har kommit in är Annika Billström, 57.

Läs ocksåNytt investeringsstöd fokuserar på studenter och socialt utsatta

Hon var länge en ledande socialdemokratisk politiker i Stockholms stad, bland annat som finansborgarråd och gatu- och fastighetsborgarråd. Hon har även suttit tio år i styrelsen för de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo, varav sju år som ordförande.

Sedan 2007 arbetar Annika Billström med chefsrekryteringsfrågor. Styrelsen för Hyresgästföreningens region Stockholm har anlitat henne för att göra en översyn av organisationen och det är därifrån nomineringen kommer.

– Hon har en mycket gedigen kompetens och erfarenhet, hon kan både bostadsfrågorna och politiken. Dessutom har hon en stark vilja, stora kontaktytor och en försåelse för folkrörelser, säger Greger Björkegren, ordförande i region Stockholm. 

Läs ocksåHyresgäster tjänar minst – men betalar mest för boendet

Däremot kommer hon inte från hyresgäströrelsen och bor inte i hyresrätt själv, utan i en bostadsrätt på Södermalm. Greger Björkegren konstaterar att så ser verkligheten ut i Stockholm.

– Om vi väljer någon annan utifrån landet, hur ska den personen få en hyresrätt? Om man inte vill bo på hotell eller gå förbi bostadskön, så måste även den personen köpa sin bostad. 

Annika Billström har sagt ja till att bli nominerad, men säger till Hem & Hyra att hon inte vill kommentera någonting förrän hon har träffat valberedningen. Den ska sammanträda nästa vecka och ta ställning till hur den går vidare med den handfull namn som har kommit in. 

Läs ocksåLämnade fönstret på glänt – krävs på 16 000 kronor

Som Hem & Hyra tidigare har skrivit är det även känt att region Mitt har nominerat LO:s kommunikationschef Marie Linder till posten som förbundsordförande. Vilka de övriga är vill valberedningen ännu inte avslöja. 

Läs också Flygande hyresgäster flyttar in på Kungshall Medlemmar värvas via Facebook och Instagram

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.