HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Antal förtroendevalda fortsätter minska i Malmö

Malmö Höjda arvoden och en sammanslagning av tre Malmöföreningar till två har inte hjälpt, än så länge. Antalet förtroendevalda i Hyresgästföreningen i Malmö fortsätter att minska.

På fem år har antalet förtroendevalda i Hyresgästföreningen i Malmö minskat från 402 till 334 personer. Under samma tidsperiod har antalet förtroendevalda i hela region södra Skåne minskat från 747 till 657.

– Det är inte bra att det minskar. Det beror bland annat på att vi har en del omsättning, säger Sten Lundström, chef för lokalt utvecklingsarbete i Hyresgästföreningens region södra Skåne.

Läs ocksåMalmövärd planterar 500 trädPatrick Bellan

Hyresgästföreningen har de senaste åren klubbat en rad beslut för att försöka stoppa minskningen av antalet förtroendevalda. För ett år sedan beslutade fullmäktige till exempel att de tre Malmöföreningarna skulle göras om till två. Då menade regionordföranden Kenneth Gustavsson att man inte lyckats anstränga sig tillräckligt för att lösa situationen. För ett och ett halvt år sedan beslutade fullmäktige att öka arvodena till en del förtroendevalda för att underlätta rekryteringen. Ordföranden fick en höjning från 44 400 kronor till 57 720 kronor medan föreningsordförandena för de två Malmöföreningar fick dubblat arvode, från 11 100 kronor till 22 200 kronor. Nu hoppas Sten Lundström kunna satsa på valberedningarna.

– Vi vet att de flesta väljer att bli aktiva för att någon ställer frågan till dem. Det är en överlägsen metod och en aktiv valberedning skulle kunna vara den som ställer just den frågan, säger Sten Lundström.

Varför tappar Hyresgästföreningen förtroendevalda i just Malmö?

Läs ocksåEtt år med pandemin: tapp av medlemmar och stängda lokaler sätter Föreningen på prov

– Det vet jag inte. Men samtidigt som vi tappade förtroendevalda rekryterade vi 149 nya förtroendevalda i regionen under förra året, vilket visar att vi har en viss omsättning. Skälen till att folk väljer att sluta är väldigt individuella, säger Sten Lundström.

Antal förtroendevalda
År Malmö Totalt södra Skåne
2015 334 657
2014 361 651
2013 389 719
2012 409 731
2011 402 747

Läs också Kvinnor inom Hyresgästföreningen: Det är för mycket ”lilla gumman” Lars går mot strömmen - när andra flyttar bor han kvar Hon var skådis med rockstjärnedrömmar - nu har Jannie makten över din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.