HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Äntligen får Heldor sin ramp

Sundsvall Heldor Bergman har stridit för att få sätta upp en ramp utanför sin bostad vid Sidsjön i två år. Nu säger värden ja – mot en hyreshöjning på 120 procent.

Heldor, 76, har bott på Växthusstigen i 37 år. För två år sedan började han få svårt att gå. Kommunen beviljade honom bostadsanpassning, vilket innebär att de står för kostnaderna. Men Sidsjö Fastigheter sa nej – om de inte fick höja Heldors hyra, som ansågs vara orimligt låg.

Heldor vägrade eftersom han tyckte att de i så fall även skulle göra vissa åtgärder i lägenheten.
Till slut kontaktade Heldor Hyresgästföreningen och ärendet togs nyligen upp i hyresnämnden i Sundsvall.

Läs ocksåRättvisare hyror till VS-Hus hyresgäster

Genom förlikning enades parterna om att Sidsjö Fastigheter höjer hyran från 2 281 kronor till 5 000 kronor från 1 juni 2017. Med kravet att värden åtgärdar trasiga persienner, installerar tvättmaskin i samband med att den nuvarande tvättstugan tas bort för att byggas om till lägenhet, samt installerar en kolfilterfläkt i köket. Och ger kommunen tillstånd att anordna med en rullstolsramp.
Trots att överenskommelsen innebär mer än en dubblering av Heldors hyra så är han nöjd.

– Ja, det är helt okej. Om de nu gör vad de lovat! Och det tror jag inte förrän jag ser det. Att få egen tvättmaskin är ju bara bra eftersom tvättstugan nu ligger i källaren med trappor ner. Det är värt merkostnaden för elen, säger han.

Mindre nöjd med uppgörelsen med hyresvärden är Eva Norberg.
Eva Norberg bor granne med Heldor på Växthusstigen. Hon har också krävt åtgärder innan hon godkänner en hyreshöjning. Förlikningen för hennes del innebär att värden lovat att regelbundet rengöra spisventilationen. Hyran höjs från 3 000 till 4 800 kronor.

Läs ocksåVS-Hus får inte höja hyrorna med 20 procent

– Jag är inte emot höjningen, men jag är förvånad över överenskommelsen. Det
innebär ju en försämring för huset. Jag hade hoppats på en renovering av tvättstugan. Inte att den skulle tas bort och göras om till lägenhet. Det är väldigt olyckligt, säger Eva Norberg.

Hyresgästföreningens jurist Christian Strömberg beklagar:
– Det var väldigt tråkigt att höra. Under en förlikning råder en viss spänning och båda sidor måste släppa lite på sina anspråk.

Läs också Norberg är dyrast och Köping billigast VS-hus stäms på 5000 kronor per lägenhet Asylboenden omsätter miljarder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.