HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

AP-fondens vd om Norrporten: ”Delvis direkt stötande”

Sundsvall Trots att Norrporten ägs av allmänna pensionsfonder har bolaget bjudit på lyxresor och haft de högsta lönerna i branschen, enligt SVT:s "Uppdrag granskning".

I slutet på förra månaden avgick det Sundsvalls-baserade fastighetsbolaget Norrportens vd Anders Wiklander. Han gjorde det i samband med att SVT:s program för undersökande journalistik, ”Uppdrag granskning”, arbetade på ett inslag om oegentligheter i bolaget.

I inslaget som sändes i går kväll avslöjas bland annat att Norrportens anställda har de högsta lönerna i branschen, åker på lyxiga konferensresor och kör dyra tjänstebilar för allmänna pensionspengar.

Läs ocksåMångmiljardaffär i Norrland

Nära var fjärde anställd hos Norrporten har en taxerad inkomst på över en miljon kronor per år och vd:n Anders Wiklander var förra året löneledande med en inkomst på 15,8 miljoner kronor. Detta trots att Norrportens ägare, andra och sjätte AP-fonden, förvaltar allmänna pensionspengar.

På frågan om ägarna ställer andra krav än privata ägare svarar bolagets vd så här:

– Nej, det tror jag inte utan  privata ägare har ungefär samma krav. Att det ska finnas en bra avkastning på investeringen till en rimlig risk och att man ska sköta etik och moral. Det gör alla så det är ingen skillnad i det.

Läs ocksåNorrporten såldes för 14 miljarder

Men regeringen skriver i sin policy för företag som ägs av AP-fonderna att ”det är viktigt att styrelserna behandlar frågor om ersättning till de ledande befattningshavarna på ett medvetet, ansvarsfullt och transparent sätt och att styrelserna försäkrar sig om att den totala ersättningen är rimlig, präglad av måttfullhet och väl avvägd, samt bidrar till en god etik och organisationskultur.”

Annons

Dessutom har företaget bjudit anställda på resor till Hamburg och Miami. För att resa till Hamburg chartrades ett plan och anställda med respektive, bredbandsleverantören och reklambyrån bjöds på mat och boende på ett femstjärnigt hotell.

Angående ledningsgruppens resa till Miami svarar den avgående vd:n Anders Wiklander först på ett sätt för att sedan ändra sig.

Läs ocksåFastighets-vd gav sig själv miljonpension

– Ja, vi har varit till Miami i ledningsgruppen och det är betalt privat. Det är en privat resa, säger Anders Wiklander i inslaget.

När SVT:s reporter upprepar frågan om ledningsgruppen åkte privat utan Norrportens pengar svarar han:

– Ja, vi betalade privat.

Men sex veckor senare skriver han i ett mail till SVT att han missförstått frågan – sanningen är att Norrporten har betalat för de anställda, men inte för deras respektive.

Annons

Karl Swartling, som sedan september i fjol är vd för sjätte AP-fonden, kommenterar SVT:s uppgifter så här:

– Den bild som målas upp i reportaget tycker jag är oacceptabel. Den är delvis direkt stötande. Den visar en kultur som inte ligger i linje med de värderingar och den etik som vi på sjätte AP-fonden vill stå för.

– När du hanterar andras pengar, i det här fallet allmänna pensionsmedel, så får det inte ens finnas misstanke om excesser, säger han vidare.

Karl Swartling lovar att Norrportens nästa vd, som nu håller på att rekryteras, ”inte kommer att vara löneledande”. Dessutom görs en översyn av sammansättningen i bolagets styrelse inför årsstämman.

Läs också Hyror klara för kvarteret Hunden Norrportens nye vd lovar förbättring

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.