Annons

Fastighets-vd gav sig själv miljonpension

Nyheter Pensionsfondsägda fastighetsbolaget Norrportens förra vd tecknade ett pensionsavtal värt tio miljoner kronor till sig själv. Han är nu anmäld av sin egen styrelse.

Fastighetsbolaget Norrporten äger fastigheter i hela Sverige och även i Tyskland, värda totalt 25 miljarder kronor. Bolaget har hyreslägenheter med en sammanlagd yta på drygt 28 000 kvadratmeter och ägs av statliga andra och sjätte AP-fonderna, som förvaltar svenska folkets pensionspengar.

Enligt en intern utredning som Norrporten gjort, har vd Anders Wiklander under 2004 tecknat ett pensionsavtal värt tio miljoner kronor, bakom ryggen på både bolagets styrelse och ekonomichef. Någon gång efter att det uppdagades anmälde styrelsen honom till Riksenheten mot korruption.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det gjordes en omfattande intern utredning, men efter den så konstaterade vi i styrelsen att vi själva inte kunde bedöma om det kunde finnas någon brottslig handling bakom de oklarheterna, säger Bo Magnusson, styrelseordförande i Norrporten till SVT:s Uppdrag granskning.

En åklagare vid Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning angående Wiklanders pension. Brottsmisstankarna gäller jäv och trolöshet mot huvudman. Men det var ingen självklarhet att pensionsfrågan skulle få granskas av någon utomstående.

Annons

I den interna utredningen skriver man: ”Det som talar emot att Norrporten låter initiera en straffrättslig prövning är dels att det inte är säkert att AW:s agerande har medfört någon ekonomisk skada för bolaget, dels att en straffrättslig prövning kan leda till omfattande negativ publicitet med följande skada för Norrportens varumärke i förhållande till bolagets kunder.”

Läs ocksåVärd krävs på 1,4 miljoner i straffavgift för hissar

När styrelsen valde att anmäla den tidigare vd:n till åklagare vill Bo Magnusson inte berätta. Han vill inte heller avslöja om det gjorts någon polisanmälan.

– Det pågår en förundersökning nu. Då får jag respektera den förundersökningssekretess som gäller, så jag vill inte kommentera när anmälan gjordes, säger han till Hem & Hyra.

Om Anders Wiklander kommer att få behålla pensionen på tio miljoner kronor hålls fortfarande hemligt.

Annons
Läs ocksåMångmiljardaffär i Norrland

– Vi har överlämnat ärendet till åklagare och jag vill inte säga mer än det jag sagt i tv-programmet Uppdrag granskning.

Vid bolagets årsstämma fick vd:n inte ansvarsfrihet.

Läs också Norrporten såldes för 14 miljarder Hyror klara för kvarteret Hunden Norrportens nye vd lovar förbättring

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.