Annons

Aros Energideklarationer överklagar kommunbeslut

Tobo I förra veckan skulle Aros Energideklarationer ha lämnat in en plan för hur de ska rusta upp de nedgångna Tobohusen. Men bolaget vill ha mer tid och har överklagat kommunbeslutet.

Aros Energideklarationers fastigheter i Tobo har länge befunnit sig i ett uselt skick. För att sätta press på bolaget hotar Tierps kommun med vite om de inte besiktigar husen och lämnar in en plan för hur de ska komma till rätta med problemen.

Bolaget fick till den 25 mars på sig att lämna in en åtgärdsplan och göra en oberoende besiktning.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men några godkända sådana har inte kommit in. I stället har Aros Energideklarationer överklagat kommunstyrelsens beslut till länsstyrelsen.

I överklagan skriver Aros Energideklarationer att man planerar att helrenovera vissa lägenheter och att det arbetet beräknas vara klart i april. Därför vill bolaget få anstånd med att lämna in åtgärdsplanen och göra besiktningen till den 15 april.

”Det är fel att tvinga fram en besiktning innan renoveringsarbetena avslutats”, skriver vd:n Maria Itskovskaya och tar som exempel att det är meningslöst att besiktiga de gamla fönstren när de ändå ska bytas.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

– Vi tycker inte det är skäl till att förlänga tiden, eftersom vi har förlängt samma krav i omgångar sedan i mitten av december.  Så fort som möjligt ska vi på bygg- och miljöförvaltningen yttra oss till politikerna om detta, säger Daniela Mattison, bygg- och miljöinspektör i Tierps kommun.

Annons

Sedan kan ärendet komma att gå vidare till mark- och miljödomstolen som avgör om vitet ska dömas ut, trots att ärendet är överklagat till länsstyrelsen.

Hotet om vite mot Aros Energideklarationer är uppdelat på två delar. I första hand kommer kommunen döma ut vite på 50 000 kronor efter var sjätte vecka som hyresvärden inte kommit in med en lista över problem i fastigheterna.

Läs ocksåTänk på det här under lägenhetsbesiktningen: Då ska du inte underteckna värdens protokollbesiktning lägenhet hyresrätt

Den andra delen består i att när hyresvärden väl lämnat in listan på problem och när och hur de ska åtgärdas, kommer kommunen döma ut ett vite på 15 000 kronor efter var sjätte vecka som de upptäckta problemen inte åtgärdats.

Läs även

Aros Energideklarationers besiktning godkändes inte

Annons

Hot om vite på minst 50 000 för hyresvärd i Tobo

Migrationsverket granskar Aros Energideklarationer närmare

 Många frågetecken kring Aros Energideklarationer

Fakta: "Skandalhusen" i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholm Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd.

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i. Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på  22,5 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel. Summan justerades senare ned till 22,4 miljoner.Sedan i höstas är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobofastigheterna. Bolaget har ansökt till Migrationsverket om att få starta asylboende i vissa av husen.

Läs också Robin skulle skriva på vid besiktningen – utan att få läsa värdens protokoll: ”Hade kunnat kräva mig på 80.000” Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten Striden om Robert Dicksons hyror fortsätter – länsstyrelsen överklagar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.