HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Aros-Gävle och Mitt är överens: den juridiska enheten delas upp

Dalarna Nu står det klart att Hyresgästföreningen i region Mitt och region Aros-Gävle går skilda vägar när det gäller det juridiska arbetet. Ett naturligt steg att ta, tycker båda regioncheferna.
Den gemensamma juridiska enheten för Hyresgästföreningen i region Mitt och region Aros-Gävle ska delas upp.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat var det när den nuvarande juridiska enhetschefen sade upp sig som frågan om framtiden för enheten väcktes på nytt av de två regioncheferna.

Nina Hedlund, regionchef i Hyresgästföreningens region Mitt.

– Vi diskuterade om det var möjligt att rakt av tillsätta tjänsten med den arbetsbeskrivning som finns i dag. Rollen som enhetschefen har handlar inte bara om att vara närmsta chef för 14 personer på sju placeringsorter, utan också om att verka i två regionala strukturer. Det blir slitsamt och är en komplicerad roll. Vi tror att om vi hittar lösningar regionvis ger det bättre förutsättningar och mer kraft och energi till verksamheten, säger Nina Hedlund, regionchef i region Mitt.

Både hon och Johan Pelling, regionchef i region Aros-Gävle, ser förändringen som ett naturligt steg att ta. Den samverkan som fanns mellan de två regionerna för tio år sedan har steg för steg avvecklats, samtidigt som regionernas organisationer har förändrats.

– Då hade vi helt andra gemensamma strukturer, nu är vi verkligen två olika regioner, säger Nina Hedlund.

I region Mitt har Nina Hedlund uppdraget att ta fram en tillfällig lösning innan februari är slut och då dessutom presentera hur processen för att nå en permanent lösning ska se ut. Den kortsiktiga lösningen tror hon kommer att gälla minst under hela våren.

Läs också14 timmar för att få bänkskiva på plats - hyresgäst fick räkningen

– Jag vill ha tid att göra en genomarbetad, långsiktigt hållbar lösning, där alla berörda involveras i processen. Sådana här förändringar tar mycket kraft och energi, så man vill inte göra dem för ofta och då är det viktigt att göra dem ordentligt, säger Nina Hedlund.

Även i region Aros-Gävle kommer förändringen ske i två steg, med en tillfällig chef från 1 mars.

– Sen om vi behöver hela våren för att hitta en permanent lösning eller om det går att lösa lite tidigare, det låter jag vara osagt, säger Johan Pelling.

Läs ocksåNorrlands medlemmar fick hjälp värt miljoner

Enligt de två regioncheferna finns inga planer på att minska antalet juridiska ärendehandläggare eller processjurister i samband med förändringen. Däremot är chefslösningen fortfarande en öppen fråga.

– Det här är så pass färskt att vi i princip bara har kommit fram till att vi ska göra det här, men hur har vi inte kommit till ännu. Min bedömning är i alla fall att vi inte kan bli färre, säger Nina Hedlund.

– Vi kommer inte att minska den operativa kraften, säger Johan Pelling, som däremot inte utesluter att samma person som är chef för juristerna i region Aros-Gävle skulle kunna vara chef även för andra yrkesgrupper, så länge det är en person med juridisk kompetens.

Läs ocksåFortsatt manlig dominans bland ledamöterna i nämnden
Läs också Östhammarshem vill höja hyrorna med 3,5 procent Juristen lättade ankar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.