Annons

Årsmöte i Göteborg bröt samman för andra gången – men stoppar inte regionfullmäktige

Göteborg Hyresgästföreningen Centrum Göteborg lyckades inte avsluta sitt årsmöte på andra försöket heller. Första gången ledde det till att regionfullmäktige fick flyttas fram. Men så ska det inte gå igen, lovar regionordförande.
Foto: Gustaf Görfelt
Höstfullmäktige 2019. Den 30 oktober ska Hyresgästföreningen region Västra Sverige sammanträda igen för första gången på två år. Men om Hyresgästföreningen Centrum Göteborg kommer att vara representerad återstår att se.

– Om Centrum inte hinner utse några representanter får den föreningen helt enkelt vara utan representation på regionfullmäktige. Vi kommer inte att göra om mötet som vi gjorde förra gången, säger Ronny Bengtsson, tillförordnad regionordförande.

Hyresgästföreningen Centrum Göteborg är den näst största föreningen i Västra Sverige, med 8 000 medlemmar. Som Hem & Hyra tidigare har rapporterat har föreningen haft problem med konflikter och splittring i styrelsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Föreningens tidigare ordförande suspenderades i januari. Även en annan styrelseledamot har stängts av, och revisorerna ville inte ge hela Centrums styrelse ansvarsfrihet för verksamhetsåren 2019 och 2020. Bakgrunden är kritik mot hur olika ekonomiska beslut har fattats.

Centrumföreningens första försök till digitalt årsmöte i mars var stormigt och varade i fem timmar. Mötet röstade för att gå emot revisorernas förslag och ge hela styrelsen ansvarsfrihet för 2019. När det gällde verksamhetsåret 2020 krävde mötesdeltagare mer information om avstängningarna. Därefter ajournerades årsmötet för att återupptas vid ett senare tillfälle.

Ingen ny styrelse hade då hunnit väljas, och inte heller vilka sju personer som skulle representera Centrum på regionfullmäktige i april.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Detta ledde i sin förlängning till att regionfullmäktige havererade och fick avslutas innan röstlängden ens hunnit antas.

Nu ska ett nytt försök till regionfullmäktige genomföras den 30 oktober.

Dessutom har Hyresgästföreningen Centrum gjort ett nytt försök till digitalt årsmöte. Dock kom det inte till avslut den här gången heller.

Annons
Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg
Ronny Bengtsson.

Tf regionordförande Ronny Bengtsson satt ordförande under en del av mötet.

– Det var strul med tekniken. De som begärde ordet hade svårt att komma in när de skulle göra inlägg. Det var också svårt att rösta, säger han.

Slutresultatet blev att mötet ajournerades igen och kommer att återupptas den 23 oktober.

– Då blir det ett fysiskt möte. Vi vill inte råka ut för de här teknikproblemen igen. Dessutom är det bättre att ses i verkligheten, det är inte lika lätt att det blir en hård ton då, säger Ronny Bengtsson.

Tomas Lundberg

En av deltagarna på det digitala mötet var Tomas Lundberg, ordförande för lokala hyresgästföreningen Lilla Risåsgatan.

Han beskriver stämningen på mötet som bättre än i mars.

– Det var inte lika hätskt. Däremot var det många saker som redan sagts som blev sagda igen. Jag hade gärna sett en begränsning av talartiden.

Annons

Mötet röstade för ansvarsfrihet för hela styrelsen för verksamhetsåret 2020, mot revisorernas avrådan.

Däremot hann man alltså inte fram till valen av ny föreningsstyrelse och delegater till regionfullmäktige. Men om årsmötet kan slutföras den 23 oktober kommer detta att hinnas med. Regionfullmäktige hålls först en vecka senare.

Tomas Lundberg hoppas på större uppslutning av deltagare när det blir tredje gången gillt med ett fysiskt möte.

– Jag tror vi var 26 personer nu. Hur demokratiskt är det i en förening med 8 000 medlemmar? En så liten grupp kan ju egentligen fatta vilka beslut som helst, säger Tomas Lundberg.

Ronny Bengtsson säger att han hoppas att Centrum hinner välja sina delegater innan regionfullmäktige.

– Det vore bra för alla om de kan genomföra det, så att de kan känna att de rent demokratiskt kan vara med och påverka.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.