Annons

Åskvädret slog ut låsen hela helgen

Göteborg UPPDATERAD Åskan slog ut portlåsen i hyreshuset i Gamlestaden och låste hyresgäster ute i regnovädret. Inte förrän tre dagar senare fungerade låsen till de allmänna utrymmena igen. ”Det finns anledning att se över detta”, säger Poseidons säkerhetssamordnare.

Det var under det kraftiga regn- och hagelovädret i fredags eftermiddag som blixten slog ut det elektroniska låssystemet till Poseidons hus på Holländareplatsen i Gamlestaden.

Tea Sordia och hennes dotter flydde från skyfallet men kom inte in i huset.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi stod i 35 minuter utanför under det lilla taket medan det åskade och haglade. Det gick inte att ta sig till spårvagnen heller, så jag ringde efter en taxi. Vi åkte in till stan några timmar, men när vi kom tillbaka var porten fortfarande låst. Vi fick vänta 20 minuter till innan en granne kunde släppa in oss, säger Tea Sordia.

Sedan ställde hon själv upp porten så att hennes sambo Samy Amdour skulle kunna komma in när han kom hem. Senare på kvällen kom personal från Poseidons underentreprenör och låste upp. Portarna stod sedan olåsta över helgen. Men dörrarna till källare, tvättstuga och soprum fortsatte att vara igenbommade till måndag.

– Det överraskade mig att vi som hyresgäster inte kan öppna med nyckel, och också att det tog så lång tid innan någon kom, säger Tea Sordia.

Läs ocksåAlida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskareBrunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.

Hon får medhåll av Samy Amdour.

– Jag förstår att Poseidon inte kan vara ansvariga för att det åskar. Men det är väldigt konstigt att det inte verkar finnas någon reservplan för när det händer, säger han.

Tia, Samy och deras grannar är inte de första som får problem. Runtom i Sverige har det varit ett antal incidenter de senaste åren när såväl hyresgäster som poliser, kommuntjänstemän och personal på äldreboenden blivit ut- eller inlåsta av elektroniska låssystem. Samtidigt går allt fler bostadsbolag mot att helt ersätta de gamla låssystemen med elektroniska brickor.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Men Annicka Thorin, säkerhetssamordnare på Poseidon och distriktschef för Östra Göteborg, har inte hört talas om något liknande fall bland bolagets bostadshus.

– Det är förstås väldigt irriterande att man inte kommer in, men det viktigaste är ändå att man kommer ut. Det är ju inte heller bra om allt står öppet ifall låsen slås ut. Men vid ett vanligt elavbrott ska det finnas batteribackup som räcker i minst 24 timmar. Systemet har en väldigt hög driftsäkerhet, säger Annicka Thorin.

Att Poseidon är på väg att fasa ut analoga nycklar för hyresgästerna handlar om säkerhet, enligt henne.

– Nycklar kommer oftare på drift. Om en låsbricka försvinner är den lätt att spärra. Man kan också koppla dem till tvättstugebokningen och liknande, säger Annicka Thorin.

Men vad händer om det blir omfattande strömavbrott eller om någon hackar eller saboterar systemet?

– Vi har inte gjort någon sådan specifik riskanalys, men med det här extremvädret i fredags ställdes frågan på sin spets. Vi får titta över det här, säger Annicka Thorin.

Fastighetsingenjör Carl Endresén förklarar i ett mejl att det var åska i kombination med vatteninträngning som gjorde att passersystemet i huset stängdes ned.

Annons

”Det var svårt att få nya delar under helgen, därför tog det tid. Men vi ser över placering av backupen så att det inte händer i fortsättningen. Självklart är det tråkigt att detta drabbar våra boenden och vi jobbar för att det inte ska hända igen” skriver Carl Endresén.

 

 

 

 

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.