HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Uddevallavärd vägrar förhandlingsordning

Uddevalla Hyresnämnden gav Hyresgästföreningen rätt att förhandla hyrorna hos den privata Uddevallavärden. Nu driver värden ärendet vidare till Svea Hovrätt.

För två år sedan såg den privata värden till att förhandlingsordningen för hyreshuset i centrala Uddevalla upphörde. Hyresgästföreningen tog upp kampen och fick rätt. Enligt Hyresnämnden i Göteborg skulle förhandlingsordning för de tolv hyresrätterna i fastigheten Stampen 1 på Styrmansgatan 1 A-B i centrala Uddevalla återinföras. Nu har värden överklagat beslutet.

– Ärendet hamnar nu hos Svea Hovrätt, som troligen kommer att ta sitt beslut efter sommarsemestrarna, säger Ludvig Hansson, förhandlare på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Läs ocksåIlska över värdens obehagliga övertalningsförsök - men vd:n tycker "dialogen är god"Grannarna Lorry Drechsel och Gun-Britt Grünig tycker att värdens påtryckningar för att de inte ska säga till till förhandlingsordning är otrevliga.

Som skäl för sitt agerande anger värden att  hyresgästerna är nöjda, att man följt allmännyttans, d.v.s. Uddevallahems, hyreshöjningar samt att man ”…prövat att förhandla med Hyresgästföreningen men att man saknar förtroende för föreningen”.

Annons

Inför förhandlingarna i Göteborgs Hyresnämnd delade Hyresnämnden ut en enkät. Svaren visade att fyra av tolv hyresgäster föredrog att om fattas av kollektiva förhandlingar där Hyresgästföreningen blir värdens motpart. Svea hovrätt har tidigare slagit fast att det räcker att 30 procent av hyresgästerna är positiva till förhandlingsordning för att sådan ska införa.

– Vi kommer nu att göra ett nytt utskick till hyresgästerna där vi återigen frågar om de vill ha förhandlingsordning eller ej. Om 30 procent eller fler säger ja får Svea Hovrätt ta ställning till hyresnämndens beslut. Om färre säger ja återkallar vi ärendet, säger Ludvig Hansson.

Annons
Läs ocksåAlingsåsvärd fifflade med datum - Tvingas betala tillbaka överhyra och skadeståndFiffel med datum
Läs också Grannarna satte stopp för monsterhöjningen - värden ville höja med 2000 kronor i månaden Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Så förhandlas din hyra fram

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.