Annons

Åtgärdsföreläggande upp i Svea hovrätt

Jönköping Hyresgästen saknade vatten i köket i en månad. När hon påtalade det och andra brister hotade värden henne. Värden dömdes till åtgärdsförelägganden. Men han överklagade till Svea hovrätt - som återigen gett hyresgästen rätt.

Hyresgästen Veronica Valdes Pacheco har många brister i sin lägenhet på Hantverkaregatan i Värnamo. Under en period kom det inget vatten från kökskranen. Hon fick då hämta vatten från badrummet för att kunna diska. Det är mögel i badrummet, rostigt handfat och en icke-fungerande spisfläkt. När hon påtalade bristerna för värden, hotade han med att vräka henne om hon gick vidare med ärendet. Värden å sin sida hävdar att det är Veronica som orsakat skadorna i lägenheten som, enligt värden, var helt nyrenoverad när hon flyttade in. Värden menar att det här helt andra skäl som ligger bakom att han hotat med vräkning.

– Hon bodde tidigare i en av mina andra lägenheter mittemot sin nuvarande. Hon har flyttat in i den nuvarande lägenheten utan min tillåtelse, säger Georgije Dosenovic, hyresvärd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men enligt hyresgästen har hon visst fått lov att flytta in i sin nuvarande lägenhet.

– Min tidigare lägenhet hade ännu mer brister. Det var översvämning hela tiden. Han sade då till mig att jag kunde flytta till den andra lägenheten om jag lovade att hålla tyst om de brister som den hade, berättar Veronica.

Annons

När Hyresnämnden besiktigade lägenheten konstaterades att den hade eftersatt skick. Hyresnämnden dömde värden till åtgärdsföreläggande. Föreläggandet gäller en rad punkter, bland annat åtgärder av vitvaror, renovering av tapeter, golv och persienner. Men värden bestred åtgärdsföreläggandet och tog ärendet vidare till Svea hovrätt.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Det är mycket ovanligt att ett ärende om åtgärdsföreläggande går vidare till Svea hovrätt, konstaterar Mariana Lesic, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen. 

Svea hovrätt beslutade att ge Hyresnämnden rätt i sitt åtgärdsföreläggande. Innan den första oktober ska värden åtgärda samtliga brister. Annars blir det vitesförläggande. Nu bestrider värden inte beslutet. Men han hävdar att han inte kommer hinna åtgärda bristerna inom den beslutade tidsfristen.

Annons

– Jag fixar det när jag hinner, säger Georgije Dosenovic.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Veronica Valdes Pacheco är förtvivlad över situationen. Hon överväger att flytta så fort hon hittar en ny lägenhet. 

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.