Annons

Sveriges största hyresuppgörelse strandar

Göteborg Hyresförhandlingarna för 75 000 hyresgäster i Göteborg har kört fast. Kommunala Framtiden-koncernen strandar och skickar förhandlingarna till Hyresmarknadskommittén, HMK. Det är femte året i rad som detta inträffar. ”Jag är uppriktigt förvånad”, säger Hyresgästföreningens förste förhandlare Sofi Bringsoniou.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Framtidenkoncernen omfattar de fyra kommunala bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder. Med 75 000 hyresgäster är det Sveriges största allmännytta.

När förhandlingarna inleddes i januari krävde Framtiden att få höja hyrorna med 6,8 procent från 1 mars. Hyresgästföreningen yrkade istället på 1,59 procent

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu strandar Framtiden hyresförhandlingarna och hänskjuter dem till Hyresmarknadskommittén, HMK. (Se faktaruta).

Rekordmånga strandningar

I år är det rekordmånga strandningar i hela landet, men just i Göteborg är det inget nytt. Det är femte året i rad som förhandlingarna med Göteborgs allmännytta hamnar hos HMK.

Samtidigt har flera andra uppgörelser med kommunala bolag i Göteborgsregionen blivit offentliga i veckan. Öckerö Bostäder i onsdags och Stenungsundshem, Mölndalsbostäder och Partillebo idag, fredag.

Läs ocksåSå mycket höjer västsvenska värdar hyran 2023 – hela listan

I de uppgörelserna hamnar hyreshöjningarna på mellan 3,9 och 5,0 procent.

Många uppgörelser i landet ligger i det häradet, men inte alla.

I januari kom Wallenstam, en av Göteborgs största privatvärdar, överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 2,7 procent.

Annons
Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2023 – hela listanEtt hyreshus i bakgrunden och sedlar och mynt i förgrunden i ett sammansatt collage.

Framtiden erbjöd 4,45 procent

Nu skriver Framtidenkoncernen i ett pressmeddelande att de erbjudit Hyresgästföreningen en uppgörelse på 4,45 procent.

Höjningen skulle gälla från den 1 maj och inte 1 mars, som kravet var först.

– Vi anser att det var ett bra erbjudande som låg på bordet, även jämfört med landet i övrigt, och vi beklagar att Hyresgästföreningen inte var beredda att skriva på denna nivå, säger Framtidens hyresmarknadschef Eva Paulson i pressmeddelandet.

”Inte rimligt förhandla”

Framtiden menar att bostadsbolagen har förståelse för att många har en svår situation, men att man inte vill gå lägre.

– Att förhandla vidare i en situation där Hyresgästföreningen höll fast vid ett bud som i sin helhet inte var rimligt var inte konstruktivt, därför valde vi nu att lämna över ärendet till HMK, säger Eva Paulson.

Sofi Bringsoniou.

Sofi Bringsoniou är förste förhandlare på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon påpekar att en av Göteborgs största privatvärdar gjort upp med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 2,7 procent.

”Uppriktigt förvånad”

– Jag är uppriktigt förvånad att en politiskt styrd allmännytta vill ha långt mer än ett börsnoterat, vinstdrivande företag. Utan att gå in på detaljer kan jag säga att vårt bud inte låg jättelångt under Framtidens, men de vägrade röra sig. Nu går de till HMK och där blir kravet 6,8 procent från 1 mars igen. Jag tror knappast Framtiden kommer att ge sina anställda 6,8 procent i löneförhöjning, men de har inga problem att kräva det av hyresgästerna, säger Sofi Bringsoniou.

Annons

Nu hamnar förhandlingarna hos HMK för femte året i rad, trots trepartsuppgörelsen i fjol och trots att ni ägnat mycket tid åt att försöka avgränsa spelplanen. Varför?

– Vi är inne i en historiskt tuff period. Det hade blivit höga höjningskrav oavsett trepartsuppgörelsen. Men här har Framtiden gjort uppgörelsen till någon sorts räknesnurra och vägrar backa från sina krav, trots att det också står i uppgörelsen att man ska göra en skälighetsbedömning. Och det är inte skäligt att lämpa över alla kostnader på hyresgästerna.

Hoppas fortfarande

Det är inte ovanligt att HMK skickar tillbaka bollen till de lokala parterna. Sofi Bringsoniou säger att Hyresgästföreningen fortfarande har hopp om en förhandlingslösning.

– Vi kan inte ha skenande hyresspiraler som driver på inflationen. Alla måste ta ansvar, även politiker i Göteborg, säger hon.

LÄS MER:
• Så förhandlas din hyra
• Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.

HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.

Läs också Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.