Annons

Att semesterbyta kan kosta dig kontraktet

Nyheter Många svenskar byter utsikt med varandra under sommaren. Men glömmer du att fråga värden om lov kan du bli tvungen att flytta för gott.

Alla vill vi försöka njuta av sommaren på bästa sätt – men alla har inte råd med dyra utlandsresor eller hotellvistelser.

Ett ofta gratis alternativ blir då att semesterbyta sin lägenhet med en annan person, och tillbringa sina lediga dagar på annan ort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Bytlånen” har blivit ett världsbrett fenomen och flera internettjänster erbjuder byten med privatpersoner såväl inom som utom Sveriges gränser.

Problemet är bara att man i praktiken riskerar sitt hyreskontrakt om man hakar på trenden utan att berätta för sin värd. Hyreslagen tar nämligen inte hänsyn till att svenskarna önskar lite somrigt ombyte.

Annons

Ty eftersom du själv är borta räknas de tillfälliga gästerna inte som inneboende.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Det här räknas som en andrahandsuthyrning, även om den är väldigt kort. Och då måste man ha tillstånd från värden, berättar Hyresgästföreningens semesterfirande förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Medborgare som vill göra rätt för sig riskerar också att stöta på patrull. För att en andrahandsuthyrning ska godkännas krävs i regel beaktansvärda skäl.

– Och eftersom ett bytlån sällan betraktas som ett beaktansvärt skäl kan det bli svårt att få ett ja, tillägger Susanna Skogsberg.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Att protestera till hyresnämnden är också ofta lönlöst, eftersom ärendena har en tendens att dra ut på tiden.

I värsta fall kan värden välja att säga upp hyreskontraktet om hyresgästen tas på bar gärning. Då är det däremot absolut idé att söka hjälp hos hyresnämnden. Rör det sig enbart om något enstaka fall av bytlån brukar nämnden döma till hyresgästens fördel.

Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.