HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Åtta kronor – mycket låg hyreshöjning i Helsingborg

Nyheter Åtta kronor i månaden. Inte mer än så blir 2016 års hyreshöjning i snitt för Helsingborgshems cirka 11 600 hyresgäster.
Foto: Petra Martinsson
Ali Zaeieter, som bor hos Helsingborgshem, är glad över den låga höjningen.

Det handlar om 0,13 procent. Överenskommelsen för 2016, som berör cirka 11 600 lägenheter, är bland de absolut första i landet.
Ali Zaeieter bor hos Helsingborgshem och när vi träffar honom kan han inte annat än vara nöjd.

– Bara åtta kronor? Det var jättebra! Tidigare år har de höjt 150-200 kronor och det är mycket pengar när man är arbetslös, säger Ali Zaeieter som bor i en lägenhet vid Fältarpsvägen.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Evalena Agertorft är också hon nöjd med den låga överenskommelsen och att de har fått gehör av Helsingborgshem för sina argument.

– Vi har i ett tidigt skede varit tydliga med vad vi förväntar oss. Nu var det dags. Det är hyresgästernas år. Vi är nöjda, säger Evalena Agertoft.

Annons

Hyresgästföreningens argument till den låga höjningen är att Helsingborgshem har bra ekonomi, bland annat på grund av låga räntor, de senaste årens milda vintrar, låg inflation och låga taxehöjningar. Och enligt Hyresgästföreningen kan bolaget därför, även med denna låga höjning, fortsätta bygga nytt och satsa pengar på underhåll.

Läs ocksåKommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannenTvå äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.

Enligt Karin Gjörtler, ansvarig för förhandlingarna på Helsingborgshem, har de i stort haft samma uppfattning om det ekonomiska läget. Deras kostnaderna kommer att inte att att öka nämnvärt, framför allt på grund av det låga ränteläget. Hyreshöjningarna gäller alla lägenheter.

Hyresgästföreningen gick i september ut med budskapet att de inte skulle acceptera höga höjningar och hos vissa bolag tycker de att hyran ska lämnas oförändrad. Läs
Hyresgästföreningen: Inga höjningar nästa år

Annons

Uppdaterat
Också den andra skånska uppgörelsen blev låg. Mer om det här:

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

Ny låg uppgörelse- Hässlehem höjer med 0,2 procent

Läs också Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.