HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Åttaårig kylskåpskamp är över – Bengt slipper laga med silvertejp

Ängelholm Bengt Nilssons åtta år långa kamp för ett fungerande kylskåp är över. Enligt ett beslut i Svea hovrätt måste Ängelholmshem laga det omtvistade kylskåpet inom två månader.
Svea hovrätt anser att trasiga hyllfack i kylskåpsdörren kan vara så irriterande och störande att det får anses vara en brist i hyresgästens nyttjanderätt. Kylskåpet på bilden har inget med artikeln att göra.

Domstolsförhandlingar och en lång väntan har gett resultat. Enligt en färsk dom i Svea hovrätt måste Ängelholmshem laga det trasiga kylskåpet.

– Det här känns fantastiskt skönt, säger Bengt Nilsson när han får reda på att kampen är över.

Läs ocksåFriad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Bengt Nilssons strid mot sin värd, kommunala Ängelholmshem. Orsaken till tvisten är ett Electrolux-kylskåp från 2009 som enligt Bengt Nilsson har orsakat problem sedan dag ett.

När kylskåpsdörren öppnas trillar maten ut på golvet. För att sätta stopp för matsvinnet har hyresgästerna varit tvungna att gå loss med silvertejp på hyllorna i kylskåpsdörren.

Annons

– Dessutom måste vi lägga mjölkpaket och flaskor på hyllorna i detta undermåliga kylskåp. Detta har gjort att vi är tvungna att minska ner på antalet matvaror, sa Bengt Nilsson till Hem & Hyra i oktober förra året.

Läs ocksåKommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"Till vänster en bild på utsidan av ett hus och till höger en klisterfälla fullt med kackerlackor.

Månaden därpå beslutade hyresnämnden att Ängelholmshem var tvungna att åtgärda kylskåpets brister. Men Ängelholmshem valde att överklaga ärendet till Svea hovrätt. Enligt hyresvärden var det hyresgästerna själva som, genom att överbelasta hyllplanen, orsakat felen med skåpet.

Ängelholmshem menade även att några trasiga hyllfack i en kylskåpsdörr inte kunde anses utgöra en brist i lagens mening. På frågan varför bolaget valde att driva en kostsam rättsprocess istället för att laga ett kylskåp svarade Anna Carin Skoglund, fastighetschef vid Ängelholmshem, ”Skulle vi låta alla hyresgäster som överklagar våra beslut komma undan med det så hade vi lika gärna kunnat sluta att besiktiga lägenheter. Det är inte de signaler vi vill skicka till våra hyresgäster”.

Annons

Svea hovrätt delar inte Ängelholmshems uppfattning. Enligt den färska domen ska bostadsbolaget åtgärda felen i kylskåpet inom två månader. Tvärtemot värden menar domstolen i sitt beslut att hyresgästernas totala förvaringsmöjligheter begränsas avsevärt av de aktuella bristerna och därmed utgör ett hinder och men i hyresgästens nyttjanderätt. Hovrätten anser inte heller att värden har kunnat styrka sitt påstående att det skulle vara hyresgästerna själva som orsakat de trasiga kylskåpsfacken.

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Nu kan Bengt Nilsson sätta punkt för sin långa kylskåpskamp. Svea hovrätts dom går inte att överklaga.

Läs också Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.