Annons

”Avsättningen inget brott mot stadgarna”

Stockholm Beslutet att avsätta Greger Björkegren som ordförande är inte ett brott mot stadgarna. Det slår Hyresgästföreningens stadgegrupp fast i en granskning. Fel tolkning, menar kritiker.

Förra veckan röstade regionstyrelsen i Hyresgästföreningen Stockholm igenom beslutet att avsätta regionens ordförande Greger Björkegren. Men fyra av ledamöter i regionstyrelsen reserverade sig mot beslutet och menade att det stred mot Hyresgästföreningens stadgar.

Men Hyresgästföreningens stadgegrupp som består av ledamöter från förbundsstyrelsen håller inte med kritikerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är inga konstigheter med suspensionen, den är helt korrekt och förenlig med våra stadgar. Vi i stadgegruppen är helt överens om tolkningen, säger Robert Rohammar, organisationssekreterare på Hyresgästföreningens riksförbund, och medlem av stadgegruppen där även Bo Nilsson, Björn Johansson och Alaa Idris sitter med.

Förbundets stadgegrupp har granskat den reservation som lämnades in av de fyra som reserverade sig mot de åtta personer som röstade för att suspendera Greger Björkegren.

Annons

– Beslutet har fattats stadgeenligt enligt paragraf 2.5. I reservationen hänvisas till andra paragrafer men de är irrelevanta i sammanhanget och går inte att hänvisa till, säger han.

Läs ocksåRegionordförande fråntas sina uppdrag

Beslutet att avsätta Greger Björkegren kan överklagas av honom själv inom en månad från det att beslutet togs.  Överklagan lämnas in till Hyresgästföreningens förbundsstyrelse som sedan prövar överklagan. Ordföranden fortsätter att vara suspenderad tills ett nytt beslut har fattats av förbundsstyrelsen.

Fredric Ericsson, är en av fyra ledamöter i regionstyrelsen som reserverade sig mot suspensionen är kritisk till beslutet från stadgegruppen.

Annons

– Jag tycker de tolkar stadgarna fel och kommer att se till att rätt blir rätt. De använder odemokratiska metoder, hävdar han.

Läs ocksåHård kritik mot avsättningen av ordförande i Stockholm
Läs också Marie Linder: Striden skadar Hyresgästföreningen Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.