Annons

Bankpalats ska få nya bostäder

Norrköping Det gamla bankpalatset på Drottninggatan i Norrköping ska åter bli bostäder. Fastighetsägaren Lundbergs planerar en ombyggnad som kan skapa cirka 40 nya hyreslägenheter.
Foto: Norrköpings kommun
Den gamla bankbyggnaden Torget 6 syns i mitten av bilden.

Hyreshuset i kvarteret Torget 6 i Norrköping uppfördes i början av 1900-talet för bankverksamhet i bottenplan och bostäder åt bankdirektörer och anställda i våningarna ovanpå. På 1970-talet skedde två tillbyggnader för lokaler och flera av de gamla paradvåningarna gjordes om till kontor. Men nu planerar Lundbergs att återställa huset till lägenheter igen.

— I dag finns ett tiotal lägenheter i byggnaderna, men genom den här satsningen tillskapar vi ett 40-tal lägenheter, säger Mattias Markström, chef för projektutveckling på Lundbergs.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I veckan gav kommunen klartecken till en ändring av detaljplanen som gör det möjligt att använda fastigheten till bostäder igen och även göra en påbyggnad med två våningar på den yngre sidobyggnaden som vetter mot Motala ström. Lundbergs plan är att skapa 28 lägenheter i det gamla bankhuset och 15 lägenheter i den nybyggda delen. Men att bygga nya bostäder i en äldre byggnad innebär många utmaningar.

— Vår ambition är att behålla så mycket som möjligt av sekelskiftesmiljöerna i huset. Samtidigt ska vi dra fram en modern ventilationsanläggning som uppfyller dagens krav och hitta plats att dra nya stammar för kök och badrum, det är en jätteutmaning, säger Mattias Markström.

Annons

För närvarande förbereds projektet närmare och om allt går vägen och styrelsen i Lundbergs ger klartecken kommer arbetet kunna inledas i början av nästa år.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

— Vi siktar på att arbetet kan gå igång i februari och att vi kan ha inflyttning under senare delen av 2019, säger Mattias Markström

 

Annons

 

Läs ocksåHyreshus får nya hemliga ägare

 

Läs också Unga lockas till Kvarnbacken Klart med nya Norrköpingshyror Skötsel påverkar Norrköpingshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.