Annons

Få förrådsinbrott klaras upp av polisen – lägst risk i Rättvik

Dalarna Endast en procent av alla inbrott i källar- och vindsförråd i landet klaras upp av polisen. ”Men det är viktigt att man anmäler även de här brotten”, säger Stefan Dangardt som är presstalesperson i polisregion Bergslagen.
Statistiken är sammanställd från Brottsförebyggande rådets hemsida.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de boende i värmländska Vålberg som i vintras och våras drabbades av en rad förrådsinbrott. Några av hyresgästerna lyckades få stopp på inbrottsvågen genom att spåra upp tjuvarna och sedan tipsa polisen.

Men det är mycket sällan som polisen får tag på den som bryter sig in i ett förråd. Endast ett av hundra förrådsinbrott i landet klaras upp, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem är förbundsordförande i Brottsofferjouren. Han tycker att polisen åtminstone ibland bör satsa på den här typen av brottslighet, även om den kanske inte är så integritetskränkande och ofta handlar om mindre värden.

– Man kan inte kräva att polisen rycker ut på vartenda förrådsinbrott – det vore orealistiskt med tanke på dagens situation. Men det är ändå viktigt att polisen åtminstone då och då gör insatser för att visa att man tar det här problemet på allvar.

Sven-Erik Alhem menar dessutom att polisen genom att göra brottsplatsundersökningar och ta dna-spår vid ett förrådsinbrott även kan lösa andra brott.

Läs ocksåGrannar tar kamp mot brotten

– I den bästa av världar kanske man hittar något som hänger samman med exempelvis ett bostadsinbrott. Det är sällan så att en tjuv är inriktad på att enbart göra inbrott i källare, säger han.

Försäkringsbolagen kräver att du gör en polisanmälan för att få ut på hemförsäkringen om du drabbas av ett förrådsinbrott. Dessutom bör du alltid anmäla ett brott för att statistiken inte ska bli missvisande. En anmälan kan också hjälpa polisen att hitta ett mönster, till exempel om det plötsligt kommer in flera anmälningar från ett och samma område.

Och inte minst viktigt – om det stulna återfinns har polisen möjlighet att spåra det tillbaka till dig.

Annons
Läs ocksåGrannar tar kamp mot tjuven

– Utan en anmälan har vi ju ingen chans över huvud taget att göra det. Det händer tyvärr alltför ofta att vi tvingas lämna tillbaka stöldgods till personer som vi misstänker ha kommit över det olagligt, säger Stefan Dangardt som är presstalesperson i polisregion Bergslagen.

Han medger att den här brottsligheten hamnar långt ner på prioskalan, men säger också att det händer att polisen åker ut på de här brotten.

– Ja, är det ett pågående inbrott och det finns en bil i närheten så åker vi självklart dit.

Fast oftast upptäcks gärningarna långt efter att tjuvarna lämnat platsen. Men säger eller skriver anmälaren att det finns någon form av spår – det kan vara en blodfläck, en fimp eller en snusprilla – blir det enligt Stefan Dangardt genast intressant.

– Då ökar chansen att vi åker dit.

Samtidigt medger han att polisen överlåter åt anmälaren att bedöma vad som kan vara ett intressant spår för polisen.

– Och det kan man ju alltid diskutera, säger han.

Annons
Bilden visar en tjuv med huvtröja i ett källarförråd. Ansiktet på mannen syns inte.
En av tjuvarna i Vålberg, fångad av en övervakningskamera.

Men vilka är det då som begår de här brotten? Ja, ofta är det marginaliserade människor som finansierar sitt drogmissbruk genom kriminalitet. Men enligt Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk försäkring, kan det också vara utländska ligor som ligger bakom stölderna.

– Jag träffade ett sådant gäng i Malmö för 7–8 år sedan och det var inga knarkare utan de körde BMW och bar dyra klockor. De här ligorna använder sig helt enkelt av taxeringskalendern och kollar vilka som tjänar bra och var de bor. Man går gärna till egenföretagare och personer som är inom kontantintensiva branscher, frisörer och folk inom restaurangvärlden, säger han.

Som hyresgäst kan du tänka på sådant som att inte förvara värdesaker i förrådet och ha ett rejält lås. Hyresvärden kan se över dörrar och karmar, ha koll på antalet nycklar som är i omlopp med mera.

Men generellt kan du inte ställa några krav på din värd om hur förråden ska vara utformade eller hur dörrarna in till förrådsutrymmena ska se ut. Det berättar Carl Henrik Lindmark som är processjurist på Hyresgästföreningen.

– Möjligen kan en hyresgäst förvänta sig att en värd agerar om det ofta förekommer att obehöriga personer tar sig in i fastigheten, utan att de har något där att göra. Sådant skapar otrygghet för de boende. Att nycklar är på vift eller att området drabbats av en inbrottsvåg kan också vara ett skäl till att hyresvärden kan behöva vidta åtgärder, säger han.

Fakta: Det här kan du tänka på

Använd godkända hänglås och hänglåsbeslag i lägst klass 2 till vind och källarförråd.

Använd märk-dna för att stöldskyddsmärka begärliga föremål som förvaras i förrådet. Det ökar dina chanser att få tillbaka eventuellt stulna föremål och hjälper samtidigt polisen att koppla stulna föremål till misstänkta förövare.

Dokumentera dina värdesaker i en inventarielista och registrera den i ett stöldskyddsregister.

Bäst är dock att, om möjligt, undvika att förvara värdesaker i förrådet.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Fakta: Det här kan hyresvärden tänka på

Ha kontroll på antalet nycklar som finns i omlopp och vilka personer som har dessa. Om det är oklart eller om låsen börjar bli gamla, kan det vara en bra idé att byta lås.

En variant är lås med kopieringsskyddade nycklar eller elektronisk nyckel så kallad ”tag” och kod. Tag och kod har fördelen att vara enkla att spärra om tagen inte lämnas tillbaka, till exempel vid flytt.

Dörr och karm in till allmänna utrymmen är utsatta och kan ibland behöva förstärkas med brytskydd.

Att använda inbrottskyddande förrådsväggar ger ett extra bra skydd.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Läs också Antalet lägenhetsinbrott ökar Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.