Annons

Småland och Blekinge: Förrådstjuvarna kommer undan

Blekinge Endast en procent av alla inbrott i källar- och vindsförråd i landet klaras upp av polisen. I Småland och Blekinge är det Jönköping, Växjö, Karlskrona och Nässjö är värst brottsdrabbade.
Foto: GETTY IMAGES
Endast ett av hundra förrådsinbrott klaras upp.

Förra året anmäldes 14 880 inbrott i källar- och vindsförråd i hela landet. Av dem skedde 77 i Karlskrona.

Markus Samuelsson, Karlskronahems bosociala samordnare, säger att de på olika sätt försöker försvåra för tjuvarna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– På vissa adresser sätter vi in rejälare dörrar med plåtsida så att man inte ser in i förrådet och även ökad belysning.

Av förra årets anmälda inbrott skedde 285 i Jönköpings kommun.

– Vi har haft en del problem med förrådsinbrott i våra citynära fastigheter. Men nu ser vi över belysning och låssystem. Om det sker ett inbrott, byter vi från kodlås till taggar och brickor, säger Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

Läs ocksåAntalet lägenhetsinbrott ökar - och minskar

Det totala antalet anmälda förråds­inbrott har de senaste fem-sex åren legat ganska konstant i Sverige. Men det är mycket sällan som polisen får tag på den som bryter sig in i ett förråd. Endast ett av hundra förrådsinbrott i landet klaras upp, enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet, Brå.

– Vi kollar upp alla ärenden, men den här typen av brott är väldigt svåra att lösa, säger Daniel Wangler, förundersökningsledare på Polismyndigheten i Jönköping.

Annons

Svårigheterna handlar om flera saker. Förråds- och vindsinbrott sker ofta i mörker eller skymundan och därför ­saknas det ofta vittnesiakttagelser. De flesta hyresgäster besöker inte sitt ­förråd dagligen. Därför kan det ta lång tid innan hyresgästen upptäcker inbrottet.

Läs ocksåBara ett av hundra förrådsinbrott klaras upp – säkrast i Trosa

– Sedan är det ofta svårt att spårsäkra de här miljöerna som kanske är lite smutsiga och röriga, säger Daniel Wangler.

Källar- och förrådsinbrott är ­mindre allvarliga än många andra brott. ­Stölderna uppgår ofta till små värden och brottet är mindre integritetskränkande än många andra brott. Trots det, är det viktigt att polisen undersöker även de här brotten. Det menar Sven-Erik Alhem, förbundsordförande på Brottsofferjouren.

– Det är viktigt att polisen gör insatser för att markera att det här är ett brott.

Minst lika viktigt är det att brottsoffret anmäler inbrottet.

– Tystnadskulturen växer i Sverige och vittnesbenägenheten blir mindre. Därför är det oerhört viktigt att man ­anmäler förrådsinbrott, trots att de ­sällan blir lösta.

Att anmäla är viktigt ur fler synvinklar. Försäkringsbolagen kräver att du gör en polisanmälan för att få ut på hemförsäkringen.

Annons

– Om alla som drabbas anmäler blir det lättare för oss att lägga pussel och hitta samband mellan olika typer av brottslighet i samma områden, säger Daniel Wangler.

Som hyresgäst kan du tänka på att inte förvara värdesaker i förrådet och ha ett rejält lås. Hyresvärden kan se över ­dörrar och karmar och ha koll på antalet nycklar som är i omlopp.

– Men det står ingenting i ­hyreslagen som säger hur förrådet ska vara utformat, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs mer: Hon fick ingen ersättning efter inbrottet

 

Fakta: Inbrott Jönköping och Kalmar län

Fakta: Inbrott Kronoberg och Blekinge

Fakta: Tänk på detta
  • Använd godkända hänglås och hänglåsbeslag i lägst klass 2 till vind och källarförråd.
  • Använd märk-dna för att stöldskyddsmärka begärliga föremål som förvaras i förrådet. Det ökar dina chanser att få tillbaka eventuellt stulna föremål och hjälper samtidigt polisen att koppla stulna föremål till misstänkta förövare.
  • Dokumentera dina värdesaker i en ­inventarielista och registrera den i ett stöldskyddsregister.
  • Bäst är dock att, om möjligt, undvika att förvara värdesaker i förrådet.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Fakta: För värden att tänka på
  • Ha kontroll på antalet nycklar som finns i omlopp och vilka personer som har dessa. Om det är oklart eller om låsen börjar bli gamla, kan det vara en bra idé att byta lås.
  • En variant är lås med kopierings­skyddade nycklar eller elektronisk nyckel så kallad ”tag” och kod. Tag och kod har fördelen att vara enkla att spärra om tagen inte lämnas tillbaka, till exempel vid flytt.
  • Dörr och karm in till allmänna ­utrymmen är utsatta och kan ibland behöva förstärkas med brytskydd.
  • Att använda inbrottsskyddande förrådsväggar ger ett extra bra skydd.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Läs också Billy om sina inbrott: "Många tjuvar livnär sig på det här" "Jag betedde mig som ett as mot mina grannar" Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.