Annons

Barnens kusligaste platser ska hittas – med hjälp av spöken

Jönköping Var finns Råslätts allra läskigaste platser? Barnen fick visa sin hyresvärd var de känner sig mest otrygga. Många av dem får inte gå ut ensamma.

Det har gått ett halvår sedan en man sköts till döds på en lekplats på Råslätt i Jönköping. Flera boende blev vittnen till dådet och händelsen påverkar fortfarande området, konstaterar Annika Vikström, som är förvaltningschef för Råslätt hos hyresvärden Vätterhem.

— Det har varit väldigt jobbigt för många boende efter mordet. Vi försöker göra vad vi kan för att få stabilitet i området igen, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det handlar bland annat om att hitta platser där de boende känner sig otrygga. Men stora och små kan uppleva trygghet på olika sätt. Därför ordnade Vätterhem och Hyresgästföreningen tillsammans en trygghetsvandring med spöktema, direkt riktad till de yngsta invånarna.

Efter mörkrets inbrott samlades de som ville gå med på en promenad genom området. Både barn och vuxna försågs med kartor för att markera de platser som känns otrygga. På grund av coronapandemin skedde promenaden familjevis i mindre grupper. Längs vägen stötte de här och där på mer eller mindre kusliga figurer, häxor och zombies, som dock alla bar jackor med texten Vätterhem på.

Även många av barnen hade klätt ut sig. Bland annat Jonnie Deligeorgou, som tog täten i sin grupp tillsammans med kusinen Milissa Ek.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

— En zombie! utbrister han plötsligt när ett vitmålat ansikte dyker upp bland träden intill gångvägen.

Jonnie Deligeorgou, bakom masken, och hans kusin Milissa Ek, ritar in på en karta de ställen där de inte känner sig så väl till mods att vara.

Men om man tar bort alla spöken som tillfälligt invaderat Råslätt så är det runt den lilla skogsdungen mitt i området som det är läskigast att vara, i alla fall när det är mörkt, tycker Jonnie och Milissa nickar instämmande.

Det verkar fler, både barn och vuxna, hålla med om.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

— Det behövs mer belysning på många ställen, tycker Jonnies pappa Ackis Deligeorgou.

Han är kluven till om Råslätt är tryggt eller inte.

— Det är väl 50-50 skulle man kunna säga. Det känns verkligen inte bra efter den här skjutningen och vi letar lägenhet på annat håll.

Jonnie får inte gå ut och leka ensam.

— Man vet ju aldrig vad som kan hända, säger Ackis Deligeorgou.

Rama Khallal och Melek Kaymaz går helst inte ut när det är mörkt.

— Det känns inte bra, särskilt inte där det inte finns så mycket lampor, säger Melek Kaymaz och pekar även hon ut skogsdungen.

Annons

— Där behöver det fixas bättre ljus.

Hyresgästföreningen kommer att gå igenom och sammanställa de synpunkter som kommer in, för att sedan diskutera med Vätterhem.

— Det kan bli konkreta åtgärder av det här, men det förutsätter att det är på vår mark. En del platser är på kommunens mark och får vi föra det vidare dit, säger Annika Vikström.

Vätterhem har utnämnt 2020 till ett trygghetsår och det är inte bara på Råslätt som insatser görs. Bland annat hålls vanliga trygghetsvandringar på Öxnehaga och Österängen.

Raymond Paska, marknads- och uthyrningschef på bolaget, berättar att de årliga kundundersökningarna som bland annat mäter trygghet nu kan visa vad hyresgästerna tycker ända ner på fastighetsnivå. Den visar på stora variationer inom Råslätt.

– Vi tittar noga på svaren. Kanske är det några buskar som skymmer eller något fel på belysningen. Då åtgärdar vi det. På Råslätt har vi i år till exempel satsat på kameraövervakning i parkeringshus, säger han.

Fakta: Färre känner sig trygga
  • Vätterhem mäter hur trygga hyresgästerna känner sig i årliga kundundersökningar.
  • 2019 uppgav 82 procent att de kände sig trygga i området på kvällar och nätter. I år har siffran minskat till 77 procent.
    Källa: Vätterhem/Aktivbo
Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.